prva dionica turneje

Biden Palestincima donosi pomoć, ali ne i novi mirovni plan

15.07.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u petak je obećao da neće odustati od napora za okončanje desetljećima dugog izraelsko-palestinskog sukoba, no nije ponudio nikakve nove prijedloga koji bi ponovo pokrenuli dijalog između dvije strane, zamrznut od 2014.

Privodeći kraju prvu dionicu bliskoistočne turneje prije nego se uputi u Saudijsku Arabiju, Biden je posjetio bolnicu u istočnom Jeruzalemu i obećao višegodišnji paket financijske i tehničke pomoći u vrijednosti 100 milijuna dolara.

Što se tiče stvaranja neovisne palestinske države, Biden je nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom priznao da je to i dalje daleka budućnost, s vrlo malo izgleda za pokretanje novih pregovora s Izraelom u skorašnje vrijeme.

"Čak i ako uvjeti za ponovno pokretanje pregovora u ovom trenutku još uvijek nisu sazreli, SAD i moja administracija neće odustati od pokušaja da približe dvije strane", rekao je Biden.

Abas je ocijenio da izgledi za uspostavu palestinske države kao odgovora za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba sve više slabe te da "ta šansa možda neće ostati zadugo".

"Nije li vrijeme da se ova okupacija okonča"?, zapitao se Abas nakon razgovora s Bidenom na Zapadnoj obali.

Ponovio je zahtjev da SAD otvori konzulat u istočnom Jeruzalemu, kojeg Palestinci priželjkuju za svoj budući glavni grad te da se PLO skine s popisa terorističkih organizacija i da mu dopuste ponovno otvaranje ureda u Washingtonu.

Također je zatražio potporu SAD-a da se pravdi privedu odgovorni za smrt novinarke Al-Jazeere Shireen Abu Akleh, palestinsko-američke državljanke koja je ubijena tijekom izraelskog napada na grad Jenin na Zapadnoj obali.

Uoči posjeta, palestinski čelnici su optužili Bidena da mu je glavni prioritet integracija Izraela u novi regionalni sigurnosni okvir, umjesto njihovih briga, uključujući pravo na samoodređenje i nastavak izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Biden je kazao da osjeća "njihovu bol i frustracije", te osim novca za bolnicu najavio i moderniziranje telekom mreža na Zapadnoj obali i Gazi, s mobilnom G4 mrežom, do kraja 2023. Najavio je i mjere koje bi trebale olakšati putovanje između Zapadne obale i susjednog Jordana.

Zasebno je najavljen financijski paket od 201 milijun dolara UN-ovoj agenciji za pomoć Palestincima (UNRWA).

I dok je u Izraelu dočekan kao "stari prijatelj" te mu je dodijeljena i Predsjednička medalja časti, na Zapadnoj je obali dočekan transparentima "Gospodine predsjedniče, ovo je apartheid".