korak ka normalizaciji

Biden stigao u Izrael na početku važnog bliskoistočnog posjeta

13.07.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u srijedu u Izrael, na početku važnog posjeta Bliskom istoku tijekom kojeg će uložiti napore kako bi uvjerio saveznike u Zaljevu da izvlače više nafte te da zbliži Izrael i Saudijsku Arabiju

Biden će provesti dva dana u Jeruzalemu na razgovorima s izraelskim čelnicima prije nego što se u petak sastane s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nakon toga će u petak iz Izraela odletjeti izravnim letom za Džedu u Saudijskoj Arabiji na razgovore sa saudijskim dužnosnicima i na summit zaljevskih saveznika.

Američki dužnosnici kažu da bi ovo prvo Bidenovo putovanje na Bliski istok u svojstvu predsjednika moglo potaknuti korake ka normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije, povijesnih neprijatelja, ali i dva najjača saveznika Amerike u turbulentnoj regiji.

"Postupno činimo korake prema tom cilju", rekao je izraelski dužnosnik, dodajući da činjenica da će Biden letjeti izravno iz Izraela u Saudijsku Arabiju "sažima puno dinamike koja se razvijala posljednjih mjeseci".

Bidenovo putovanje ima za cilj promicati regionalnu stabilnost, produbiti integraciju Izraela u regiji i suprotstaviti se iranskom utjecaju i agresiji Rusije i Kine.

Neće biti pokušaja ponovnog pokretanja dugo zaustavljenog mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca. Međutim, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Biden ponovno izraziti svoju predanost takozvanom dvodržavnom rješenju, s budućom palestinskom državom koja postoji uz Izrael.

Rekao je također da Washington želi konzulat za Palestince u Jeruzalemu, misleći na misiju koju je zatvorila bivša američka administracija predsjednika Donalda Trumpa. Palestinci pak žele istočni Jeruzalem kao glavni grad buduće države.

Očekuje se da će Biden, pod pritiskom kod kuće da obori visoke cijene benzina koje su utjecale na njegov ugled u anketama javnog mnijenja, izvršiti pritisak na saveznike u Zaljevu da prošire proizvodnju nafte kako bi pomogli u snižavanju cijena.