polusatni intervju za ap

Biden o odluci da se Moskvi uvedu sankcije koje su poremetile globalna tržišta hrane i energije: Odluku sam donio kao vrhovni zapovjednik, a ne političar

16.06.2022 u 23:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak za Associated Press da je američki narod "stvarno, stvarno potišten" nakon burne dvije godine borbe s pandemijom koronavirusa, volatilnošću u gospodarstvu i sada rastućim cijenama benzina koje razaraju u obiteljske proračune.

Kazao je da recesija nije neizbježna te je odbacio tvrdnje republikanskih zastupnika da je prošlogodišnji plan pomoći za COVID-19 u potpunosti kriv za inflaciju koja je dosegnula 40-godišnji maksimum, nazivajući taj argument "bizarnim".

U polusatnom intervjuu za AP koji se vodio u Ovalnom uredu, Biden je kazao da su SAD u jačoj poziciji od bilo koje druge nacije na svijetu da prevladaju inflaciju.

Što se tiče uzroka inflacije, Biden je pokazao određei obrambeni stav po tom pitanju. “Ako sam ja kriv, zašto je inflacija viša u svim drugim velikim industrijskim zemljama svijeta? Pitate li se to? Nisam pametan tip - rekao je.

Bidenova sumorna procjena američke nacionalne psihe u trenutku kada samo 39% odraslih u SAD-u odobrava Bidenov učinak kao predsjednika, prema svibanjskoj anketi koju je sproveo The Associated Press-NORC Centar za javna istraživanja.

Američki predsjednik je govorio i nekim od teških izbora s kojima se suočio, rekavši da su se SAD trebale suprotstaviti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog invazije na Ukrajinu u veljači iako su oštre sankcije uvedene kao rezultat tog rata izazvale porast cijena plina, stvarajući politički rizik za Bidena u izbornoj godini. Pozvao je naftne kompanije da razmišljaju o kratkoročnim potrebama svijeta i povećaju proizvodnju.

Upitan zašto je naredio da se Moskva financijski kazni, a te mjere su poremetile globalna tržišta hrane i energije, Biden je rekao da je svoju kalkulaciju napravio kao vrhovni zapovjednik, a ne kao političar koji razmišlja o izborima.

  • +6
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

"Ja sam predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je. “To je ono što je najbolje u zemlji. Bez šale. Bez šale. Pa što se događa? Što će se dogoditi ako najjača sila u NATO-u, organizacijskoj strukturi koju smo sastavili, odustane od ruske agresije?”

Biden je iznio mogućnost kaosa u Europi ako se nesmetano Rusija nastavi kretati dublje u kontinent, Kina se ohrabri da preuzme Tajvan, a Sjeverna Koreja postane još agresivnija sa svojim ambicijama nuklearnog oružja.

Biden je obnovio svoju tvrdnju da su velike naftne kompanije imale koristi od viših cijena bez povećanja proizvodnje koliko bi trebale. Rekao je da tvrtke trebaju razmišljati o svijetu u kratkom roku, a ne samo o svojim investitorima.