američki izbori

Biden i Trump, dvojica kandidata - dvije radikalno različite kampanje

13.09.2020 u 08:14

Bionic
Reading

Donald Trump i Joe Biden, dvojica kandidata za američkog predsjednika, manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora često posjećuju ista mjesta, nekad i isti dan, no pritom imaju radikalno drugačiji pristup američkim biračima

Demokrat i republikanac obilaze ključne savezne države u kojima bi rezultat mogao odrediti konačnog pobjednika, ali rade to drugačije.

Biden organizira mala okupljanja, a Trump velike događaje kojima često krše lokalne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa koja je u SAD-u odnijela gotovo 200 tisuća života.

Trump, 74-godišnji aktualni predsjednik koji se trudi ponoviti svoju spektakularnu kampanju koja ga je 2016. dovela u Bijelu kuću, nastupa bez maske i ne mari za prijetnju virusa.

Biden poštuje mjere protiv širenja virusa, nosi masku u većinom praznim dvoranama gdje govori prvenstveno televizijskim gledateljima.

Takav različit pristup se vrlo vjerojatno neće mijenjati preostalih pedesetak dana do izbora, kao što nije ni ovaj tjedan u Michiganu, jednoj od ključnih država za osvajanje Bijele kuće.

Biden je u srijedu stigao na parkiralište radničkog sindikata United Auto Workers u gradiću Warrenu kraj Detroita i odmah kazao da poštuje lokalne mjere.

One su, pak, Trumpu nezamislive i na svoje skupove ulazi bez maske i krši preporuke zdravstvenih vlasti. Tako je bilo i u utorak u Sjevernoj Karolini gdje se pred razdraganom publikom i narugao restrikcijama.

"Trumpa neće ništa pokolebati od velikih skupova", rekao je profesor Tobe Berkovitz, stručnjak za političku komunikaciju sa sveučilišta u Bostonu.

"Njegova strategija je da bude svima pred očima, i on se toga drži", dodao je Berkovitz.

Biden priznaje da mu nedostaje tradicionalna kampanja, ali dodaje da će oštrinom svojih govora nadomjestiti manjak publike na skupovima.

Kampanja u smočnici?

Berkovitz smata kako tim oko Bidena - koji bi kao 78-godišnjak postao najstariji predsjednik u američkoj povijesti i čiji protivnici često propitkuju je li on mentalno sposoban za tu dužnost - koristi prijetnju koronavirusom kako bi smanjio mogućnost spontane interakcije između Bidena i publike koja bi mogla izazvati neki njegov gaf uoči izbora.

"Što je veći štit oko njega, to je njima bolje", ističe profesor.

To međutim "ne ide u prilog demokraciji" jer se predsjednički kandidati moraju suočiti s pravim biračima, a "to se jednostavno ne događa", dodao je.

Trump i članovi njegove kampanje rugaju se Bidenovim skupovima. Često objavljuju fotografije njegove kampanje, poput one kad je sjedio u vrtu okružen nekolicinom glasača.

Biden "može održati skup u smočnici", priopćio je nedavno glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh.

No Bidenovi pobornici nisu nezadovoljni njegovim pristupom, tvrdi Berkovitz.

On i dalje ima značajnu prednost nad Trumpom na nacionalnoj razini i nešto manju prednost u ključnim saveznim državama.

Većina Amerikanaca podržava nošenje maski i mjere socijalnog distanciranja, pa dok "Bidenova strategija 'pali', zašto bi se mijenjala?", pita Berkovitz.

Trump lovi zaostatak

Biden svoje skromne skupove nadoknađuje posjećivanjem većeg broja država i time ne dopušta da zaživi priča da se skriva u podrumu svog doma u Delawareu, što stalno naglašavaju njegovi protivnici, smatra John Hudak, analitičar iz think-tanka Brookings Institution.

Iako Trump i Biden imaju potpuno drugačiju kampanju, na kraju dobivaju jednaku medijsku pokrivenost, naglašava.

"Važno je imati na umu da Biden nije taj koji lovi zaostatak, predsjednik je onaj koji mora uloviti Bidena", dodaje Hudak.

Biden svojim primjerom poštivanja mjera privlači neovisne i progresivne birače koji ih snažno podržavaju.

"Velik dio republikanaca tome se smije", zaključuje Hudak, "ali velik broj Amerikanaca će to vidjeti i zaključiti da se Biden ponaša kao i oni".