ANGLIKANSKA SVEĆENICA

'Biblija je puna mržnje prema ženama'

16.02.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Anglikanska crkva uskoro će glasati o otvaranju biskupsih pozicija za žene, a svećenice ove crkve upozoravaju da je potrebno u čitanju Biblije prepoznati i mizogine stavove, pa tzv. Riječ Božju ne treba uvijek razumjevati doslovno

Ovoga je tjedna Anglikanska crkva na sinodu glasala o tome da se ženama omogući zauzimanje biskupskih pozicija, i to po hitnom postupku, s obzirom na to da se inače dijacezama ostavlja šest mjeseci da odobre promjene crkvenog zakona. U ovom slučaju rok je skraćen na tri mjeseca jer Anglikanska crkva želi imenovati prvu ženu biskupa do kraja ove godine.

No zasjedanje sinoda započelo je neugodnim citatom iz Biblije, u kojemu se kaže da 'žena treba biti pokorna' i 'tiha' te ne smije 'imati nikakav autoritet nad muškarcima', nego 'uvijek šutjeti'. Onda se u citatu spominju Adam i Eva, koja se optužuje za prevaru i izgon iz raja. Reakcije sinoda su se većinom sastojale od nervoznog smijeha, dok su malobrojniji protivnici imenovanja žena na biskupske pozicije taj citat inerpretirali kao znak od Boga. Baš takvi citati redovito se spominju kao argumenti da žene u Crkvi ne smiju biti na vodećim pozicijama.

U komentaru naslovljenom 'Mi kršćani se moramo suočiti s time da je Biblija puna mizoginije' i objavljenom u Daily Telegraphu se oglasila i kapelanka Jemina Thackray, koja je upozorila da se zbog retrogradnih stavova o ženama Anglikansku crkvu danas počinje smatrati 'snagom nemorala u društvu' te da 'mnogi ljudi liberalnih stavova odbijaju Crkvu jer ne mogu svoj osjećaj za dobro i zlo pomiriti sa stavovima starim tisuće godina'. Thackray naglašava da Bibliju ne treba čitati kao 'uputstva za upravljanje vozilom ili znanstveni udžbenik', nego kao kolekciju historijskih tekstova i poezije.

Nadalje, anglikanska teologinja ističe da su 'dijelovi Biblije neupitno ženomrzački', i to ne zato što su 'muškarci koji su je pitali bili nužno loši dečki, nego jer su pisali u kontekstu Judeje prvog stoljeća, kada se prema ženama odnosilo brutalno'. Ipak, to ne znači da treba odbaciti sve napisano u Bibliji, jer je i primjerice veliki filozof Aristotel žene opisivao kao 'deformirane muškarce', ali to ne znači da je sve o čemu je pisao bezvrijedno.

Jemina Thackray napominje i da se diskriminatorni stavovi o ženama mogu naći i u drugim religijama, pa čak i budizmu, s obzirom na to da je Buda o ženama imao slične stavove kao Pavao. Ipak, budizam se smatra jednom od najegalitarnijih religija, baš zato što se njegovi sveti tekstovi ne interpretiraju doslovce.

'Zato je šteta što se mnogi sljedbenici kršćanstva drže izoliranih učenja, napose onih koja se odnose na rodne uloge i seksualne preferencije, kao da su to esencijalne teme vjere', zaključuje anglikanska kapelanka Jemina Thackray.