POLITIČKA KRIZA

Irak: Sadrovi pristaše ušli u bagdadsku 'zelenu zonu'

30.07.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Pristaše utjecajnog šijitskog političkog vođe Moktade Sadra ušli su u subotu u 'zelenu zonu' u Bagdadu koja je pod jakim sigurnosnim mjerama i u kojoj su ustanove iračke vlade i veleposlanstva, javlja agencija France Presse.

Pošto su ušli u zelenu zonu prosvjednici su se "probili do zgrade parlamenta", rekao je sigurnosni izvor.

Fotograf AFP-a vidio je skupine prosvjednika, neki su nosili iračke zastave, kako trče ulicama u tom sektoru. Tisuće prosvjednika, pristaša Moktade Sadra, okupili su se u subotu u središtu Bagdada, nezadovoljni kandidaturom za premijersku dužnost Mohameda Šije al-Sudanija, kojeg smatraju bliskim bivšem premijeru Nuriju al-Malikiju, Sadrovu zakletom neprijatelju.

Zbog najave skupa sigurnosne snage su zatvorile više glavnih prometnica u glavnom gradu koji vode u zelenu zonu. Suzavcem i vodnim topovima na prilazima sektoru pokušali su rastjerati prosvjednike. Ozlijeđeno je najmanje 26 prosvjednika zbog udisanja suzavca i pada s visokih betonskih ograda postavljenih kako bi zaustavile prolazak prosvjednika, dodao je izvor.

Sedamnaest pripadnika redarstvenih snaga pogođeno je kamenjem koje su na njih bacali prosvjednici, rekao je isti izvor. U srijedu su tisuće Sadrovih pristaša zauzeli tzv. zelenu zonu i nakratko zaposjeli parlament kako bi otklonili kandidaturu Sudanija (52), bivšeg ministra i guvernera pokrajine. Politička kriza je na vrhuncu u Iraku koji još očekuje imenovanje novog predsjednika i premijera, deset mjeseci nakon parlamentarnih izbora održanih u listopadu 2021.