CIRKUS BEZ KRAJA

Bezobrazni Baldasar: Serija smjena radi jedne ravnateljske fotelje

06.02.2015 u 18:49

Bionic
Reading

Gotovo nevjerojatan potez povukao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar: usred natječaja za novog ravnatelja Gradskog kazališta mladih, institucije koja je već mjesecima praktički obezglavljena, pokušat će promijeniti sastav Kazališnog vijeća - tijela koje će izabrati među troje ponuđenih kandidata

Na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za idući četvrtak Baldasar će predložiti da člana Kazališnog vijeća Anđela Mojsovića zamijeni Nikola Dudak, navodno jer je ovome prvom teško uskladiti svoje obveze i dolaziti iz Šibenika u Split. Obrazloženje zvuči dosta bizarno s obzirom na to da je šibenski liječnik friško imenovan tek prije nekoliko mjeseci pa su ovime praktički potvrđene kuloarske priče da splitski gradonačelnik koristi sva sredstva kako bi u ravnateljsku fotelju kazališta uvalio svoju kandidatkinju.

A riječ je o Silvani Stanić, supruzi odvjetnika Davora Stanića - koji je dugogodišnjim partnerskim odnosom vezan za Evelina Tonkovića, današnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića
Splitska vlast pokušala je progurati Silvanu Stanić još na prošlogodišnjem propalom natječaju, ali tome se ispriječila pobuna glumaca i zaposlenika kazališta, kao i činjenica da u Kazališnom vijeću nisu sjedili ljudi voljni provoditi politički diktat. Gotovo su svi dali ostavke ili su smijenjeni, no Baldasaru i dalje jednostavno ništa ne ide od ruke.

Taman se lijepo iznova popunilo peteročlano vijeće, sastavljeno od tri njegova predstavnika i dvoje koji zastupaju glumce i zaposlenike, no otkrilo se da spomenuti Anđelo Mojsović - inače iz Baldasarove kvote - nije sklon Silvani Stanić. On bi na čelu GKM-a najradije vidio glumca Belmonda Milišu, uz kojega stoje i glumci. Pa će, da ne bi pretrpio još jedan poraz, splitski gradonačelnik usred procesa pokušati promijeniti ljude koji u njemu odlučuju. Bit će to, ako smo dobro izračunali, čak sedma promjena sastava Kazališnog vijeća GKM-a u nešto više od godine dana.

I to taman kad se, negdje tijekom idućeg tjedna, trebao održati usmeni razgovor vijeća s troje kandidata za ravnatelja.

No pitanje je hoće li namjera Ive Baldasara uopće dobiti podršku Gradskog vijeća, jer splitski gradonačelnik ondje nema stabilnu većinu i doslovno svaku odluku mora istrgovati s hirovitim koalicijskim partnerom Željkom Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom.

Cirkus u Gradskom kazalištu mladih u svakom slučaju nastavit će se još barem nekoliko tjedana.