počelo za vikend

Beroš hvali helikoptersku službu, a pacijente prevozi vojska, evo o čemu je riječ

03.04.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Ministar zdravstva danima širom Hrvatske predstavlja sve prednosti Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), koja je s radom počela proteklog vikenda, no pacijente ponekad i dalje prevoze vojni helikopteri. Odmah se postavilo pitanje ima li HHMS neki problem ili nedostatak, pa smo provjerili o čemu je riječ

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) službeno je počela s radom u subotu 30. ožujka, a prvu je intervenciju imala u nedjelju, kada je s Lošinja u KBC Rijeka prevezen ugroženi pacijent. Intervencija je prošla u redu, a prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića, to je bio test sustava te se pokazalo da on odlično funkcionira.

No istog dana u večernjim satima po ugroženog pacijenta na otok Rab odletio je vojni transportni helikopter, čime se pohvalilo Ministarstvo obrane (MORH) jer je to bio tritisućiti pacijent kojeg je prevezla posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stacionirana u bazi na Krku.

'U večernjim satima Uskrsne nedjelje posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i medicinski tim proveli su hitni medicinski let s otoka Raba te time prevezli 3000. pacijenta s otoka Krka... Podsjetimo, ova aktivnost provodi se sukladno Sporazumu između MORH-a i Ministarstva zdravstva o provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza, koji se provodi od svibnja 2016. s lokacija Zračne luke Rijeka za sjeverni te iz zračne baze Divulje pokraj Splita za južni sektor. Svrha je omogućiti hitnu zdravstvenu skrb stanovništvu jadranskih otoka i udaljenijih lokacija koje gravitiraju KBC-u Rijeka i Split, što osobito dolazi do izražaja tijekom ljetne turističke sezone. Aktivnost se provodi 24 sata u danu, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, sukladno vremenskim uvjetima', izvijestili su iz MORH-a u ponedjeljak, nakon čega su mnogi ostali zbunjeni jer se danima u javnosti stvarao dojam da od kraja ožujka medicinske letove preuzima isključivo HHMS.

  • +16
Predstavljanje Helikopterske hitne medicinske službe Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Tragom tog priopćenja, pokušali smo neke detalje leta provjeriti u MORH-u i saznati zašto lete vojni helikopteri kada imamo potpuno funkcionalnu civilnu službu, no oni su nas uputili na Ministarstvo zdravstva. Na službeni mail tog ministarstva u ponedjeljak smo uputili dva upita kako bismo razjasnili o čemu je riječ i zašto HHMS nije prevezao pacijenta s Raba u nedjelju u večernjim satima, a u utorak smo im poslali podsjetnik i zamolili da što prije odgovore, no nikakav odgovor nismo dobili.

Ipak, neslužbenim kanalima doznali smo da je vojska prevozila pacijenta s Raba zato što HHMS još uvijek nema punu operativnost, odnosno ne može letjeti po mraku, pa će noćne letove još neko vrijeme izvoditi vojni helikopteri. Kako doznajemo, to bi trebalo trajati do kraja lipnja, kada bi helikopteri HHMS-a preuzeli 24-satno dežurstvo na Jadranu (Krk i Brač) dok na kopnu (Velika Gorica i Osijek) nije ni predviđeno da lete noću zato što se smatra da je mreža cesta i bolnica dovoljno dobra da se pacijente prevozi kopnenim putem.