helikopterska služba

HHMS će hitne pacijente iz Koprivničke županije prevoziti do Zagreba

29.03.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) počinje s radom u subotu, a za područje Koprivničko-križevačke županije nadležna je HHMS Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, izvijestili su u petak iz Koprivničko-križevačke županije

Helikopter će se koristiti za pacijente s bolestima ili stanjima čija prognoza ovisi o vremenu započinjanja specifične terapije ili o provedbi hitnih dijagnostičko-terapijskih intervencija koje nisu dostupne u najbližoj bolnici.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije će u slučaju potrebe zbrinjavanja pacijenta crvenog, najhitnijeg stanja, ili kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatljivo, aktivirati HHMS radi prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava.

Ako bi se radilo o specifičnim medicinskim stanjima koja bi zahtijevala hitno bolničko zbrinjavanje, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, tada će s heliodroma Kliničke bolnice Dubrava Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba osigurati hitni prijevoz do određene bolnice.

U organizaciju takvog prijevoza biti će uključen i Centar 112, koji će osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikoptera može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

  • +29
HHMS u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos