ministar zdravstva

Beroš prognozira: Broj zaraženih sljedećih dana još će oscilirati, a onda slijedi pad

24.08.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da će broj novozaraženih oscilirati još koji dan, no da će onda uslijediti pad ukoliko ne bude novih žarišta

O mogućim novim mjerama Beroš za N1 kaže da su i ranije najavljivali da će mjere biti selektivne i regionalne i usmjerene prema žarištima koji se javljaju.

Zato su, ističe, i organizirali sastanak s lokalnim stožerima danas jer Nacionalni može dati okvir, a najbolje je da lokalni stožeri definiraju problematiku.

Na pitanje je li tako trebalo biti i do sada odgovara da je u prvom dijelu bitke bilo nepoznanica, a sada su nam elementi poznatiji nego ranije i zato idu s ovim selektivnim mjerama jer bi novo zatvaranje.

Na pitanje kako ocjenuje rad lokalnih stožera kaže da su neki radili više, neki manje.

Oko čekanja 72 sata za testiranje u Zagrebu kaže da ga nitko iz zagrebačkog stožera nije izvijestio da se tolike gužve događaju i da su se na njegovu inicijativu danas sastali čelnici institucija i dogovorili se oko testiranja.

  • +25
Građani i dalje s maskama u javnom gradskom prijevozu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ne može govoriti o najavljenom sniženju cijena testova već samo ponavlja da je veliki proizvođač najavio jeftine i pouzdane testove, kada budu na tržištu potrudit će se da ih nabave.

'Mi kotroliramo epidemiološku situaciju. I današnji broj koji je manji je ohrabrujući. Naši epidemiolozi misle da će mjere uvedene prije desetak dana tek sada rezultirati smanjenjem broj zaraženh.

Još je uvijek moguće da će broj oscilirati, no kroz tjedan, dva on će padati. Cilj nam je prije početka školske godine stabilizirati epidemiološku situaciju', poručio je ministar.