stiže novi uređaj

Splitski KBC uskoro bi mogao obrađivati znatno više PCR testova

24.08.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Splitski KBC dnevno napravi tek osamdesetak PCR testova na Covid-19 iako koristi sve raspoložive kapacitete, a timovi rade u dvije smjene, no to bi se uskoro moglo promijeniti je bi u bolnicu trebao stići novi uređaj koji će moći obraditi daleko više testova.

Za usporedbu, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dnevno napravi oko tisuću testova od čega je između 20 i 30 posto privatnih.

Pomoćnica ravnatelja KBC Split za kvalitetu Slavica Dajak Hini je rekla da njihovi epidemiološki timovi rade u dvije smjene, pa čak i vikendom, no usprkos tome dnevna brojka testiranih kreće se od 60 do 100, što je trenutno njihov maksimum.

Time, kazala je pokrivaju potrebu za testiranjem njihovih pacijenata koji dolaze preko infektologije, hospitaliziranih pacijenata i osoblja.

Očekuje, međutim poboljšanje situacije u rujnu jer je u postupku nabavka uređaja koji može obraditi više uzoraka.

Iako bi pojedinci bili spremni izdvojiti i veći iznos za testiranje u privatnim klinikama i laboratorijima u zemlji zasad nemaju tu mogućnost jer u Hrvatskoj nitko od njih nema potrebnu aparaturu za PCR testove s obzirom na to da je riječ o skupocjenim instrumentima. 

Testove stoga rade samo bolnice i Nastavni zavodi za javno zdravstvo dok neki od privatnika imaju testove na antitijela koji ne potvrđuje ima li trenutno pacijent virus već je li bio u doticaju s njim.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je da dnevno uzimaju po tisuću uzoraka od čega je 250 privatnih testova.

Radimo do ponoći i obradimo 700 uzoraka, a onda nakon ponoći preostalih tristo koji ne ulaze u statistiku prethodnog dana već sljedećeg, rekla je Karin, dodavši da, osim Splita pokrivaju Hvar, Brač, Makarsku i Imotski.

Nastavni zavod raspolaže s dva aparata koji mogu primiti odjednom po 96 uzoraka, a pune ih svakih sat i pol, te čak i ručno rade testove.

Zavod je zainteresiran i za nabavku aparata koji prima 1500 testova, no trenutno ga nema na tržištu na kojem bi se trebao pojaviti tek na proljeće 2021. godine.