novi paket mjera

Beroš objasnio zašto nisu zabranjeni veći skupovi već je samo preporuka da se ne održavaju

09.03.2020 u 20:49

Bionic
Reading

Gost u "Temi dana" HRT-a bio je ministar zdravstva Vili Beroš koji je komentirao slučaj novozaražene osobe i paket novih mjera zaštite od zaraze koronavirusom

'Osoba se 8. ožujka javila epidemiologu, a dan kasnije razvila je simptome. Testiran je, nažalost, pozitivan i smješten je u izolaciji i u relativno dobrom je stanju. Nema znakova teže bolesti. Epidemiolozi postupaju, kontaktiraju osobe i djeluju', objašnjava Vili Beroš, prenosi HRT.

Beroš kaže kako je dužnost države maksimalno zaštititi građane.

'Morali smo aktivirati paket zaštitnih mjera. Nakon događaja u Italiji nismo mogli dopustiti da se ljudi koji dolaze iz zaraženog područja i dalje nesmetano kreću. Za sve strane građane koji dolaze iz zemalja visoke zaraženosti vrijedi preporuka karantene. Imamo niz drugih mjera koje sad nećemo aktivirati, to ćemo postepeno', dodaje Beroš.

Ministar zdravstva kaže kako će mjere vezane za zaštitu od koronavirusa stupiti večeras u ponoć.

  • +4
Epidemija koronavirusa u sjevernoj Italiji Izvor: EPA / Autor: CESARE ABBATE

'Epidemiološka struka je procijenila s obzirom na broj oboljelih da je na snazi samo preporuka izbjegavanja masovnih okupljanja. Tu se radi o socijalnoj distanciranosti. Nadamo se da će s toplijim vremenom završiti i koronavirus. Za očekivati je jenjavanje virusa. Zdravstveni sustavi se razlikuju od zemlje do zemlje. Bitna je stalna izmjena komunikacije. Nabave sirovina i proizvodnje lijekova', objašnjava Beroš.