šef lijevice

Bernardić: Uklanjaju se simboli antifašističke borbe

09.05.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je u srijedu kako je tragična činjenica da se u Hrvatskoj po brojnim općinama i gradovima uklanjaju simboli antifašističke borbe te mijenjaju imena ulica i trgova

"Nažalost, jedan nedavni primjer uklanjanja Trga maršala Tita je primjer našeg glavnog grada, grada Zagreba. Povijesnim revizionizmom i mijenjanjem ulica i trgova bave se oni koji nemaju nikakvu ideju i nikakvu viziju za budućnost, dok u isto vrijeme naši ljudi hodaju europskim ulicama i trgovima tražeći posao", rekao je Bernardić u svojoj slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja. Antifašizam je, kazao je, bio jedini odgovor na zlo te stoga danas moramo baštiniti njegove pozitivne tekovine.

"Mladi u Republici Hrvatskoj moraju znati, a da bi znali moraju čuti i moraju učiti u školama kakav je to zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu. To samo pokazuje koliko je važno imati jasan stav o ovom zvjerstvu koje je krvoločno ubilo milijune, desetke milijuna nedužnih civila", poručio je Bernardić.

Po njegovim riječima, jedni se danas uopće ne izjašnjavaju o pitanju antifašizma, a drugi se srame.

"Dokaz je da nad obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom nisu htjeli dati pokroviteljstvo", poručio je.

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

"Hrvatski Ustav je vrlo jasno potvrdio da su partizani bili jedina legitimna vojska u Hrvatskoj u Drugome svjetskom ratu. S druge strane imamo ustaše koji su bili na strani poraženih fašističkih ideologija i radili strašne zločine poput onog u Jasenovcu", rekao je.

SDP će, poručio je, kada treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku vratiti dignitet i dostojanstvo obilježavanju te tragedije, a u Jasenovcu ćemo opet imati samo jednu kolonu.