BANDIĆEV NASLJEDNIK

Bernardić i Jelušić u završnici SDP-ovih izbora

24.05.2010 u 08:06

Bionic
Reading

Davor Bernardić najveće je iznenađenje nedjeljnih izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Dobio je najviše glasova te ušao u drugi krug zajedno s drugoplasiranim, Ivom Jelušićem. Bitka za kormilo zagrebačkog ogranka socijaldemokrata i nasljednika Milana Bandića nastavlja se za tjedan dana

Davor Bernardić osvojio je 44,22 posto glasova, Ivo Jelušić 35,66 posto, Željka Antunović 19,99 i Slavko Tečić 0,23 posto glasova. Tridesetogodišnji Bernardić samouvjereno je izjavio u nedjelju navečer kako uopće ne sumnja u svoju pobjedu. 'Nakon ovih izbora ne samo da vjerujem, nego znam da možemo bolje i siguran sam da ću iduće nedjelje postati predsjednik zagrebačkoga SDP-a', rekao je i dodao da će biti predsjednik koji 'spaja, a ne razdvaja'. 'Neću dijeliti po dobnoj, obrazovnoj i rodnoj strukturi. SDP neću voditi u podjele, nego u pobjede', rekao je Bernardić i dodao da SDP neće pogriješiti 'kao što nije nikada do sada'.

Drugoplasirani Ivo Jelušićkoji je posljednjih šest mjeseci vodio gradski SDP, nije gubio optimizam. Kaže da nije razočaran rezultatima, jer razlika nije 20 posto, već samo osam posto od Bernardića. Još je jednom istaknuo da je spasio stranku od raspadanja nakon što ju je Milan Bandić napustio.

Najveća gubitnica ovih izbora, članica predsjedništva SDP-a Željka Antunović indirektno je dala podršku Bernardiću: 'Vjerujem da će u drugom krugu naši članovi znati prepoznati što je budućnost, a što prošlost SDP-a.' Ipak, nakon toga je izjavila da je suzdržana i pozvala svoje birače da glasaju slobodno i sami odluče o tome tko će biti šef zagrebačkog SDP-a.

Svi kandidati pohvalili su odličan odaziv članova zagrebačkog SDP-a na izbore. Od ukupno 5.326 članova, na izbore je izašlo oko 4.000 što je više od 75 posto SDP-ovaca. Istaknuli su da su ovi izbori pobjeda SDP-a, jer nijedna druga stranka u Hrvatskoj o svojim čelnicima ne odlučuje na izravnim izborima.

Tko je Davor Bernardić?

Tridesetogodišnji Bernardić diplomirani je inženjer fizike te je na postdiplomskom studiju iz financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Radi kao znanstveni novak i asistent na Fizičkom zavodu na PMF-u. Zastupnik je u Saboru, bio je zastupnik u Skupštini od 2006. do 2009. godine.

Nakon žestoke višemjesečne kampanje, članovi zagrebačkog SDP-a u nedjelju su na 17 biračkih mjesta birali između četiriju kandidata. Bernardić je, na krilima mladeži SDP-a, vodio najagresivniju kampanju. Kampanja Ive Jelušića svodila se na isticanje zasluga za očuvanje stranke nakon što ju je napustio Milan Bandić. Revizijom članstva te izbacivanjem svih onih koji se nisu odrekli zagrebačkog gradonačelnika, SDP je u Zagrebu smanjio broj članova s devet tisuća na nešto više od pet tisuća.

Upravo se Jelušiću davalo najviše šanse za preuzimanje zagrebačke gradske organizacije stranke. Zagreb ima u malom prstu, zamjenik je gradonačelnika, a od prošlog tjedna i predsjednik Skupštine zagrebačkog Holdinga. Također je uživao i u indirektnoj podršci stranačkog šefa Zorana Milanovića, koji je trenutačno u Kini.

No s Milanovićevom podrškom nije se mogla pohvaliti Željka Antunović. Njezin program pod nazivom 'Novi početak', SDP-ovcima nije bio dovoljan adut da joj daju glas. Njezin slab rezultat iznenadio je toliko koliko i odličan rezultat Davora Bernardića. Naime, upravo je prema istraživanju od prije mjesec dana, Željka Antunović dobila je najviše glasova, a Jelušić bio drugi.

Bernardić
je kampanju započeo sloganom 'Mi možemo bolje'. Osim Foruma mladih SDP-a, čiji je šef do subote bio, potporu mu je dao Forum seniora stranke.

Čestitke Bernardiću
Svi kandidati na okupu
Željka Antunović i Slavko Tečić