REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Antunović 'tuče' Jelušića u Zagrebu

22.04.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Pola godine nakon brisanja iz članstva nekadašnjeg prvog čovjeka stranke, ali i kasnijeg raspuštanja dijela stranačkih ogranaka, SDP je i dalje na vrhu ljestvice izbora političkih stranaka u Zagrebu, rezultat je to istraživanja agencije Promocija plus na uzorku od tisuću ispitanika

Međutim, u odnosu na rezultate posljednjeg istraživanja, ali i postignutih rezultata na prošlim lokalnim izborima, stranka je zabilježila nešto lošije rezultate. Ako bi se u ovom trenutku organizirali izbori za Skupštinu grada, ova bi stranka i dalje bila uvjerljivo najzastupljenija.

Da se sada održavaju izbori u Zagrebu SDP bi dobio 31 posto glasova, što je pad od dva posto od rezultata dobivenih prije pola godine. HDZ bi dobio 12,5 posto glasova a HNS 6,4.

Blizu izbornog praga su tri nezavisne liste i to one Josipa Kregara (4,8 posto), Milana Bandića (4,3 posto) i Tatjane Holjevac (3,7 posto). Ostale stranke bilježe podršku ispod tri posto (HSLS 2,3 posto; HSS i HSP po dva posto; HSU 1,7 posto). Vrlo je zanimljiv i relativno visoki udio neodlučnih birača što i nije iznenađujuće u međuizbornim istraživanjima.

Veliko zanimanje izazivaju i aktualni SDP-ovi unutarstranački izbori u Zagrebu. Utvrđivan je rejting četiri službena kandidata koji su istaknuli svoje kandidature u redovitom kandidacijskom postupku (nominaciji). Kada bi izbor čelnog čovjeka SDP-a u Zagrebu bio organiziran među glasačima SDP-a, onda bi Željka Antunović imala značajnu prednost ispred tri ostala kandidata, Ive Jelušića, Davora Bernardića i Slavka Tečića.

Tako je Željka Antunović zabilježila izbor od 48,2 posto glasača SDP-a (prije pola godine 52,4 posto). Na drugom je mjestu Ivo Jelušić s 22,5 posto (prije pola godine 23,6 posto), a Davor Bernardić zabilježio je izbor od 13,3 posto (prije pola godine 6,3 posto. Kandidat koji je posljednji ušao u ovu utrku, Slavko Tečić bilježi izbor od jedan posto.

Gotovo 60 posto SDP-ovaca prema istraživanju očekuje od nove šefice ili šefa zagrebačke podružnice da bude pošten. Slijede zalaganje za opći interes u odnosu na interese pojedinaca/izabranih skupina (15,6 posto ), odlučnost (12,8 posto), političko iskustvo (7,3 posto), novo lice u politici (3,2 posto), podrška predsjednika SDP-a Zorana Milanovića (1,8 posto).