PONOVLJENI POSTUPAK

Beogradski sud oslobodio Đakovića u slučaju Medak

01.07.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je Perici Đakoviću, optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u hrvatskome mjestu Medku u rujnu 1991. godine, u ponovljenom postupku izreklo oslobađajuću presudu

Na početku ponovljenog suđenja 9. svibnja Đaković je izjavio kako nije kriv za djela za koja je optužen. Suđenje je ponovljeno pošto je Prizivni sud u Beogradu odlučio poništiti oslobađajuću presudu za Đakovića u predmetu 'Medak' te ga vratiti na prvostupanjski postupak.

Vijeće je 23. lipnja 2010. za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Medku 1991. osudilo na trogodišnje zatvorske kazne Milorada Lazića (45) i Nikolu Konjevića (56), Mirka Marunića (42) na dvije godine, a Perica Đaković (42) oslobođen je jer, kako je objašnjeno, u postupku nije dokazano da je kriv za djelo za koje se tereti.

Obrazlažući presudu, predsjedateljica vijeća Vinka Beraha-Nikičević u prvotnom postupku navela je kako su Lazić, Marunić i Konjević krivi jer su kao pripadnici tadašnje teritorijalne obrane nečovječno postupali prema hrvatskom zarobljeniku Mirku Meduniću, tukli ga rukama, nogama i drvenim palicama te ubadali nožem nanoseći mu velike patnje.

Time su oni, kako je rekla, nečovječno postupajući prema Meduniću, tadašnjem pripadniku hrvatskoga MUP-a koji je prije predao oružje i počinili ratni zločin protiv ratnog zarobljenika.

Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu 19. siječnja ove godine potvrdilo je prvostupanjsku presudu Laziću, Maruniću i Konjeviću, a ukinulo prvostupanjsku presudu i predmet vratilo prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje za Đakovića.

U današnjem obrazloženju ponovne oslobađajuće presude za Đakovića navedeno je kako nema dokaza da je on počinio ratni zločin te da se u onome što je on osobno činio ne mogu naći elementi mučenja i okrutnog postupanja.

Oštećeni Medunić, podsjeća se u obrazloženju, tijekom sudskog postupka govorio je da ga je Đaković 'samo jednom prilikom udarao palicom po tabanima'. Dodaje se kako Meduniću time nisu nanesene patnje i ozljede kako je on sam isticao kad je riječ o preostaloj trojici osuđenih u tom predmetu.

Iz srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine najavljeno je kako će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za Đakovića.

Srbijanskome državnom odvjetništvu za ratne zločine 'slučaj Medak' ustupilo je hrvatsko državno odvjetništvo na temelju sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina iz 2006.