skandal

Belgija privela još jednog zastupnika EP-a u sklopu istrage o korupciji

10.02.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Belgijski tužitelji koji istražuju korupcijski skandal koji je pogodio Europski parlament izvršili su u petak nove pretrese i priveli na saslušanje zastupnika u EP-u čiji je imunitet ukinut prošli tjedan

Savezni tužitelji su u priopćenju naveli da su rano jutros priveli europarlamentarca "M.T"., kojeg je izvor identificirao kao Marca Tarabellu.

Vlasti su izvršile pretres njegovog doma u Anthisnesu, u istočnoj Belgiji, a potom je pretražena i gradska vijećnica te sef u banci u obližnjem Liegeu.

Sudac zadužen za taj slučaj će kasnije tijekom dana odlučiti hoće li se protiv Tarabelle podići optužnica.

Tarabella negira bilo kakve prijestupe.

U belgijskom pritvoru se trenutno zbog optužbi za korupciju i pranje novca vezano uz isplate iz Katara i Maroka nalaze grčka europarlamentarka Eva Kaili, bivši talijanski zastupnik u EP-u Pier Paneri i još dvoje ostalih.

Kailin partner Francesco Giorgi, koji je također u pritvoru i priznao je primanje mita, rekao je da vjeruje da je Tarabella primao novac iz Katara, prema izvoru bliskom istrazi.

Tarabellin odvjetnik je rekao da je njegov klijent dva puta posjetio Katar i da je sve u vezi tih posjeta transparentno.

Tarabella je u Kataru posjetio gradilišta i kampove za radnike, a jedan od prioriteta njegovog posjeta su bila ljudska i radnička prava.