kadroviranje u hrvatskim šumama

Grbin: AP nema vremena za probleme građana, ali ima za pripravnika lovstva

01.02.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu da objavljene sms-poruke o kadroviranju u Hrvatskim šumama objašnjavaju zašto se AP ne stigne baviti stvarnim problemima dok za pripravnika lovstva ima vremena', ocijenivši da je Hrvatska okovana korupcijom

"Prije tri mjeseca naša kolegica Sabina Glasovac zatražila je podatke o zapošljavanju od Hrvatskih šuma (HŠ) iz kojih tri mjeseca ne žele odgovoriti na zastupničko pitanje kako se zapošljava, a danas se zna i zašto", rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Iz sms-poruka saznalo se, kaže Grbin na koji se način vodi politika zapošljavanja u jednom javnom poduzeću.

Naglasio je kako mu je potpuno neshvatljivo da se uz sve druge poslove, obveze i probleme koje imaju Hrvatske šume i država, predsjednik Uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić i premijer Andrej Plenković imaju vremena baviti kadroviranjem na razini pripravnika.

To, naglašava, možda i objašnjava zašto se AP ne stigne baviti stvarnim problemima u državi, adekvatno se boriti s inflacijom, porastom troškova života ili kako građanima osigurati veće plaće i mirovine. "Za to AP vremena nema, ali za pripravnika lovstva ima", ocijenio je.

Afera pokazala do koje je mjere Hrvatska okovana korupcijom

Afera je po njegovim riječima pokazala do koje je mjere Hrvatska okovana korupcijom jer se u sms-porukama koje su objavili mediji spominju glasnogovornik Vlade i predstojnika Ureda premijera, glavni tajnik HDZ-a, bivši predsjednik Kluba HDZ-a, danas potpredsjednik Vlade, ministri i saborski zastupnici HDZ-a, predsjednik Sabora koji traži da ga se informira kako HŠ posluju.

To je Hrvatska danas kojom upravlja i kadrovira HDZ, poručio je Grbin koji smatra da u ovoj zemlji ne može biti bolje zato što je HDZ-u jedino bitno kako sebi i svojima osigurati posao ili radno mjesto, a uopće ih ne zanima kako ljudi žive.

Govoreći o mogućim pravosudnim implikacijama afere, Grbin je kazao da ne vidi razlike između sms-a glasnogovornika Vlade Marka Milića i drugih u odnosu na niz aktualnih kaznenih postupaka, poput onog koji se vodi protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

"Ako razlika između toga postoji, onda od DORH-a očekujem da mi je objasni", kazao je, naglasivši da su svi spomenuti, 'osim stanovitog Zoltana', potvrdili autentičnost poruka i da su to tražili. Autentičnost više nije pitanje nego hoće li oni čiji je to posao odraditi ga, kazao je,

Glavna državna odvjetnica morat će objasniti razlike u postupanju

Grbin smatra da će glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek sljedeći tjedan na Odboru za pravosuđe morati objasniti razlike u postupaju te odgovoriti zašto su 2021. jedan predmet držali u ladici, ali i je li AP razlog zbog kojeg se morao čekati dolazak Ureda europskog javnog tužitelja da bi se određeni predmeti pomaknuli s mrtve točke.

Predsjednik SDP-a potvrdio je da će se ta stranka priključiti inicijativi Domovinskog pokreta koji pokreće interpelaciju za opoziv premijera.

"Prije nego što me bilo tko pita je li ovo promašena inicijativa i hoće li na glasanju HDZ skupiti većinu, boli me briga, jer ako njihovi sateliti stavljaju svoj interes, ili još gore, Plenkovićev i HDZ-ov interes ispred javnog interesa, onda želim da svi građani vide tko stoji iza Plenkovića, korupcije i krađe novaca hrvatskih građana", kazao je.

Na pitanje o stavovima predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu, za kojeg je HDZ-ov Mario Kapulica zatražio opoziv, kazao je "neka skupe potpise pa će se u Saboru raspravljati o dobrome i lošem što radi".

Stav SDP-a je da je Rusija je napala Ukrajinu, a Kosovo je nezavisna država koju je Hrvatska priznala, a da je neke stvari trebao reći drugačije, vjerojatno je, ko toga nema dvojbi, istaknuo je čelnik SDP-a.