teška kriza

Bećirović: Daytonski sporazum je 'na aparatima', mora se brzo reagirati

28.06.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocijenio je u srijedu kako je ta zemlja zapala u tešku krizu nakon što je parlament Republike Srpske dan ranije usvojio zakon kojim je zabrano provedbu odluka državnog Ustavnog suda u tom entitetu pa je pozvao jamce Daytonskog sporazuma da hitno reagiraju

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je Daytonski sporazum nakon odluka parlamenta RS "na aparatima" te je preostalo vrlo malo prostora i vremena da se "reanimira" dokument kojim je 1995. godine okončan troipolgodišnji rat u BiH.

Kazao je kako kao član Predsjednštva BiH za to ostavlja rok od sedam dana, ali nije pojasnio što bi moglo uslijediti ukoliko u ovom razdoblju ne bude intervencije međunarodne zajednice na koju je pozvao. Jamci Daytonskog sporazuma pri njegovu potpisivanju bile su najutjecajnije zapadne države te Rusija.

"Apeliram da reagiraju svi oni koju mogu reagirati sukladno Daytonskom sporazumu", kazao je Bećirović koji je i član SDP-a, stranke-članice bošnjačko-građanskog bloka unutar vladajuće koalicije na državnoj razini.

Iz SDP kao i Naše stranke te Naroda i pravde (NiP) zajedničkom su izjavom na odluke parlamenta RS reagirali već u utorak također ocijenivši kako je pokušaj blokiranja Ustavnog suda izravni udar na Daytonski sporazum, ali i na mir i stabilnost u zemlji.

Poručili su vlastima u RS predvođenim Miloradom Dodikom kako neće stajati po strani i mirno promatrati njihov pokušaj rušenja države.

Dodikova bliska suradnica i sadašnja predsjedateljica Predsjendštva BiH Željka Cvijanović opisala je državu na čijem je čelu kao "zarobljeništvo iz kojega treba izaći" a Bećiroviću je poručila da mira i reda neće biti sve dok on bude pozivao na kažnjavanje političara iz RS.

Dodik sada pokušava natjerati partnere u vlasti da pristanu na brzo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz njegova sastava izbacilo troje inozemnih sudaca a ujedno uveo mehanizam entičkog glasanja pri donošenju presuda i odluka.

Ustavni sud BiH broji devet sudaca od kojih četiri imenuje parlament Federacije, dva parlament RS a preostalo troje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Dodik traži da se inozemni suci izbace odnosno da šest bira Federacija a tri RS te da za svaku odluku mora glasati bar po jedan sudac iz reda dvakog konstitutivnog naroda. Poziciju za suce koji bi bili pripadnici nacionalnih manjina ili neopredijeljeni nije predvidio.

Iz SDP-a, NS i NiP-a Dodiku du odmah odgovorili kako o tome u postojećim okolnostima ucjena i ultimatuma uopće ne kane s njim razgovarati.