TAJLAND

Beba rođena zaražena svinjskom gripom

28.07.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Zdravstveni dužnosnici u Tajlandu objavili su u utorak kako je u toj zemlji rođena beba koja je zaražena virusom H1N1 dok je još bila u majčinoj utrobi

Beba je prijevremeno rođena u subotu, kada su liječnici odlučili carskim rezom okončati sedmomjesečnu trudnoću 24-godišnje majke za koju je ustanovljeno da je zaražena virusom nove gripe.

'Beba je stabilno. Sada ispitujemo kako se zarazila. Ovo je jedini slučaj prijenosa infekcije s majke na nerođeno dijete koji imamo', kaže dr Suriya Coohahrat, zdravstvena dužnosnica u regiji Ratchaburi.

Majka je još uvijek u bolnici gdje i dalje boluje od nove gripe. Lokalni mediji navode izjavu drugog liječnika koji kaže da su u SAD-u zabilježena tri slučaja prijenosa nove gripe s majke na nerođeno dijete.

Tajland je objavio da je do sada u toj zemlji 44 ljudi umrlo od posljedica tzv. svinjske gripe, a prije nekoliko dana prijavljeno je više od 6.700 slučajeva infekcije virusom H1N1, što je i najveći broj zaraženih u jugoistočnoj Aziji. Tisak navodi kako se očekuje da će ovoga tjedna biti objavljeno da je broj umrlih u međuvremenu porastao na 66.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. lipnja pandemiju nove gripe koju izaziva virus H1N1. Do sada je diljem svijeta, otkako se pojavila u travnju, od nje umrlo više od 800 ljudi.