parlamentarni izbori

Bauk: 'Onaj koji ne smije neće biti na našim skupovima ni listi i nećemo ga isticati za kandidata'

19.03.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Ustavni sud upozorio je jučer da se predsjednik države dok obnaša dužnost ne smije kandidirati na parlamentarnim izborima. Prema odluci Ustavnog suda, Zoran Milanović ne smije sudjelovati ni u političkim aktivnostima i političkoj izbornoj kampanji nijedne stranke, što znači da ne može biti ni 'premijerski kandidat'. Sve to su u emisiji 'U mreži Prvog' komentirali Arsen Bauk iz SDP-a i ministar pravosuđa Ivan Malenica

'Ovo što su ustavni suci rekli nigdje ne piše u Ustavu, ali se podrazumijeva. Otvorilo se pitanje spominjanja određenog imena u kampanji, ne samo s naše strane, nego i od koalicijskih partnera', kazao je Bauk u emisiji Hrvatskog radija.

Dodaje da se nakon toga otvara pitanje spominjanje 'njega' kao premijerskog kandidata među političkim suparnicima.

'Događa se apsurd da u kampanjama građani govore kako stranke govore nešto što ne mogu ispuniti, a mi ne smijemo govoriti ono što je predsjednik Ustavnog suda rekao da možemo ispuniti', rekao je. Naglašava da smo došli u situaciju raznih vrsta interpretacija te ističe da će ovo biti jako kreativna kampanja.

Malenica naglašava da je odluka Ustavnog suda više nego jasna.

'Devet od 11 sudaca je donijelo odluku da ako predsjednik Republike Hrvatske želi biti kandidat na izborima, mora dati ostavku te da se nakon toga može uključiti u kampanju', govori.

'Jučer smo vidjeli da je narativ predsjednika vrijeđanje. No to nije novina', istaknuo je, dodavši da se uvredama služe oni koji nemaju ni viziju ni ideje, što je bilo vidljivo i kod predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Na pitanje koji je daljnji plan SDP-a i koalicije, Bauk je rekao da će sve biti rečeno u svoje vrijeme. S druge strane, Ustavni sud je rekao i da koalicija treba prestati s aktivnostima kampanje koje su suprotne Ustavu. Na pitanje koje su to aktivnosti, Bauk je rekao da će morati razmišljati o duhovnom stanju Ustavnog suda i kako zamišljaju duh Ustava.

'Jasno je da onaj koji ne smije neće biti na našim stranačkim skupovima, na našoj listi i nećemo ga isticati kao kandidata za premijera te nećemo ništa napraviti na što nas je Ustavni sud upozorio', naglasio je.