izbori 2024.

Nezavisna platforma Sjever predstavila program 'Sjever dolazi'

18.03.2024 u 13:17

Bionic
Reading

"Sjever dolazi” naziv je programa koji je za izbore pripremila Nezavisna platforma Sjever (NPS), predsjednik NPS-a Matija Posavec rekao je u ponedjeljak da u 3. izbornoj jedinici izlaze samostalno, a kandidaturu Milanovića komentirao je kako se predsjednik RH - ima pravo kandidirati.

Program NPS-a predstavljen je u Čakovcu, a Posavec je izjavio je da su u trenutnom političkom okružju u Hrvatskoj, novi i nezavisni akteri shvaćeni kao potreba i kao nužnost.

„Politici je potrebna korjenita promjena, temeljena na demokratskim načelima, ali i na ljudskim pravima i potrebama. Zašto je to važno za čistoću hrvatske politike? Zato jer nezavisne opcije bitno pridonose demokratizaciji društva s mogućnošću fleksibilnijeg prilagođavanja u dinamičnom okruženju, lakše odgovaraju na nagle promjene političkih, društvenih i gospodarskih okolnosti”, ustvrdio je Posavec.

Dodao je da je njihova politička opcija Nezavisna jer okuplja 'niz slobodnomislećih ljudi koji nisu vezani okovima političkih stranaka ili ideologija te da okuplja opcije koje žele graditi i stvarati 'pristojni politički i građanski centar'. Oko te je ideje okupljeno više od 20 gradonačelnika i načelnika iz tri županije u 3. izbornoj jedinici, rekao je međimurski župan Posavec.

Kaže da će NPS biti "najugodnije iznenađenje ovih izbora" jer jedini samostalnim izlaskom na izbore jamči da će "jedino i isključivo braniti boje i interese Sjevera".

"To do sada nitko nije činio onako kako Sjever zaslužuje", istaknuo je Posavec vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Kaže da ankete Nezavisnoj platformi Sjever predviđaju sjajan rezultat.

Među najvažnijim porukama NPS-a su ona da će vratiti bolnice županijama, na sjeveru izgraditi 15 domova za starije, osigurati jednosmjensku nastavu u svim školama i napraviti reformu sustava predškolskog odgoja. Zalagat će se, rečeno je, da sjever dobije brzu željeznicu te mrežu brzih cesta.

NPS će podržati vladu lijevoga centra

Posavec je, upitan, komentirao situaciju s kandidaturom predsjednika Republike Milanovića, ustvrdivši da se predsjednik RH ima pravo kandidirati i da je 'napravio veliku stvar za političku scenu Hrvatske'.

„Ako će ovom kandidaturom i samim datumom izbora koji je po prvi puta u srijedu (17. travnja), izaći veći broj građana na izbore, mislim da se već time dobilo jako puno jer će biti veći postotak izlaska na izbore, veći demokratski legitimitet nakon formiranja Hrvatskog sabora, pa prema tome, ne bi bilo apsolutno ništa loše u tome”, ocijenio je Posavec.

Na pitanje o tome gdje vidi NPS u polarizaciji između crvenih (lijevo) i plavih (desno) i kako će to utjecati na male stranke, Posavec je kazao da će to na neke utjecati loše, a na neke dobro.

„Svaka kriza, svaki trenutak na koji ne možete računati pa se on dogodi, za neke je loš, a za neke je on prilika. Mi svaku krizu, pa i ovu, želimo pretvoriti u priliku za nas”, rekao je Matija Posavec.

Ponovio je da će nakon parlamentarnih izbora, ako će trebati podrška NPS-a ili ovisno o broju mandata koje će dobiti, podržati vladu lijevoga centra.