PUNO PREOSTALOG POSLA

Bartulica o Anušiću i Plenkoviću: Dečki se moraju dogovoriti oko Novosti

15.05.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru

Bartulica je na početku rekao da pozdravlja izjave Andreja Plenkovića o tome da rodna ideologija HDZ-u nije sporna te da očekuje da se, u skladu s time, u saborsku proceduru uputi njegov prijedlog o državnim maticama. Također, zadovoljan je što je prihvaćena ideja o osnivanju muzeja za žrtve totalitarnih režima. 'Kamo sreće da se to dogodilo ranije, ali ustrajat ću da se to napravi kako treba', kaže Bartulica, prenosi N1.

Za stvaranje koalicije ostalo je još puno posla, naglašava.

Na konferenciji je govorio i o navodima da je on, kako kaže, američki špijun. 'Što ja svako jutro čekam upute iz Bijele kuće? To je nonsens, ali zanimljivo je da oni koji to tako hrabro govore ne postavljaju pitanje je li Frka Petešić francuski špijun ili je Markić, koji vodi našu obavještajnu službu, francuski špijun. Odjednom sam meta. Postavlja se pitanje zašto', govori.

Bartulica je, očekivano, govorio i o Novostima, točnije o financiranju ovih novina. 'Primijetio sam da se tu podiže moralna panika. Nema svetih krava u liberalnoj demokraciji. Nitko nije iznad kritike, pa ni Novosti, pogotovo ako dobivaju izdašan novac iz proračuna. To vrijeme je završeno. Ovo što se pokušava implicirati, to da bih ja ili netko iz DP-a bio odgovoran za neki incident je apsurdno. Vidio sam kolumnu u kojoj piše da bi bilo korisno da se vratim odakle sam došao. To je poziv na linč. Možda ću tražiti zaštitu američkog veleposlanstva u Zagrebu ako ovdje Hrvati iz Amerike nisu dobrodošli. Neću odustati od ovih promjena, hrvatska javnost to traži od nas i mi ćemo to isporučiti. Svi su dobrodošli u tržišnoj utakmici, a ako su gospoda iz Novosti tako dobri novinari, možda će sutra biti najprodavanije novine na tržištu. Ove stvari zabrinjavaju, neće proći i ove metode iz prošlog vremena da se nekog zastrašuje - Hrvatska je to prošla i puno je zdravija zemlja da bismo pali na to', kaže.

  • +2
Domovinski pokret predao listu za EU izbore Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Ukazao je i na to da pojedinci iz pregovaračkog tima HDZ-a izlaze s proturječnim izjavama. 'Anušić kaže da smo razgovarali o Novostima, Plenković da nismo - dečki se moraju dogovoriti prije nego što možemo nastaviti', kaže Bartulica, dodajući da oni sami sebi proturječe i da je važno zadržati dignitet procesa. 'Građani trebaju znati što se odvija, ali nećemo govoriti o pojedinostima dok se ne postigne dogovor', zaključio je.

Bartulica se vratio i na temu koalicijskog sporazuma i ponovio da mu je sadržaj bitniji od forme. 'Mislim da je nemoguće da već u petak imamo Vladu. Sutra tek kreće rok od 30 dana, imat ćemo konstituirajuću sjednicu', govori.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek / PIXSELL

Ako u sporazum ne uđu stvari koje je Bartulica tražio, hoće li podržati takvu vladu? 'Ne mogu odgovarati na hipotetska pitanja. Dopustite da vrijeme učini svoje, ja sam razborit političar, ne isključujem neke mogućnosti. Kao i uvijek, slijedit ću svoju savjest. Poručujem Plenkoviću: ako misli da može tako olako odbacivati ovo što tražimo, sa mnom neće moći tako lako igrati', kaže.

Bartulica se pozvao i na izjave pape Franje o tome da bogate zemlje uvjetuju pomoć siromašnijima nekim ideološkim pitanjima. 'Svi smo vidjeli kako izgleda Eurovizija i u kakvu dekadenciju je upala Europa', rekao je.