je li se poštovala procedura?

Banožić zatražio istragu o tome tko je i zašto nakon 15 minuta opozvao spasilački helikopter HRZ-a koji je letio za Brač

29.06.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je da se istraži zašto je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je jučer krenuo u spasilačku misiju na Brač gdje je pao civilni avion s tri osobe, nakon 15 minuta opozvan te se vratio u bazu. Nakon njegova povratka, jedan je helikopter ipak upućen na Brač, no još nije poznato je li to bio isti onaj koji se vratio ili drugi

Informaciju o neobjašnjenom opozivanju helikoptera koji je poletio u pomoć unesrećenima u padu aviona na Braču, jučer je iznio pročelnik HGSS-a Josip Granić, navodeći kako ni njemu nije jasno tko je i zašto opozvao helikopter koji je već 15 minuta letio prema mjestu nesreće, a čime se izgubilo dragocjeno vrijeme. Srećom, sve tri osobe iz aviona, pilot i dvoje putnika, prošlo je samo s ozljedama, no da su one bile teže posljedice su mogle biti kobne upravo zbog kašnjenja spasilačkog helikoptera.

  • +19
Unesrećeni iz Cessne dovezeni u KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Saša Burić

Temeljem Granićeve izjave, poslali smo upit Ministarstvu obrane (MORH) s pitanjima tko je i zašto opozvao helikopter, je li isti taj helikopter po povratku ponovno upućen na Brač ili je poslan drugi helikopter te tko je konretno inače zadužen za dizanje i opozivanje helikoptera. Iz MORH-a je stigao odgovor:

Avion Cessna 172 pao na Braču Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica / Autor: VOP Brač

'Za korištenje i pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske u traganju i spašavanju postoje propisane procedure Glavnog stožera OS RH koje provodi Hrvatska vojska i kojima je definiran način na koji se angažiraju snage, kao i redoslijed i odgovornost svih sudionika. Navedene procedure uključuju i zahtjev za angažiranje zračnih snaga putem Operativnog centra civilne zaštite. Ministar obrane zatražio je od Inspektorata obrane da utvrdi je li u ovom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci u odnosu na propisane procedure Glavnog stožera OS RH', piše u odgovoru Ministarstva.