proziva zbog afere

Petek o Sljemenskoj žičari: Bandićeva odgovornost je nedvojbena

27.11.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek u petak je ustvrdio kako je u aferi s projektom sljemenske žičare "odgovornost gradonačelnika Bandića nedvojbena" jer je potpisao sve ugovore i anekse ugovora.

Petek je napomenuo da je prije potpisa svakog ugovora i aneksa bio javni natječaj i odluka o njemu, a kada se govori o aneksima, o dodatnim poskupljenjima prema izvođaču GIP Pioniru - a riječ je o gotovo 90 milijuna kuna - na to se referirao nadzor i ured pročelnika Dinka Bilića te je tek tada to došlo na potpis Bandiću.

No, bez obzira na to, tvrdi Petek, odgovornost gradonačelnika Bandića nedvojbena.

"I tvrtka Doppelmayr, koja je zadužena za opremanje žičare i GIP Pionir, koja je zadužena za građevinske radove i ZEM Nadzor, koji je zadužen za nadzor i na kraju za projektiranje projekta dobili su posao putem javnog natječaja zbog toga što su ponudile najpovoljniju, najnižu cijenu. Ali, sada, kada ukalkuliramo koliko je sve to skupa koštalo s aneksima ugovora, onda vidimo da to nisu najjeftiniji izvođači, niti dobavljači, niti nadzornici. Da su izabrani neki drugi, da nije bilo aneksa ugovora, mi bismo imali jeftiniji projekt", ustvrdio je Petek.

Ustvrdio je i da je to što se dogodilo na projektu žičare "već viđeno na više projekata u Gradu Zagrebu gdje su konstantno uključene iste tvrtke, a potom, kroz anekse ugovora, od najniže cijene zbog koje su dobile posao, zapravo postaju najskuplje za građane Zagreba".

"Milan Bandić vrlo rijetko realizira neke projekte, a da su u korist građana Zagreba, a da usput netko se nije osladio na njima, bez obzira je li izvođač, dobavljač, nadzornik. To je naprosto 'modus operandi'. Isto je tako i sa žičarom", rekao je Petek.

Aneksi ugovora su, kako je rekao, "izvlačenje novca iz gradskog proračuna" budući da u osnovnom ugovoru jasno stoji da je izvođač upoznat sa svime, da je dostavio troškovnik u skladu sa situacijom na gradilištu, da je imao na uvid svu dokumentaciju, projekte i dozvole te da nema pravo na dodatne podugovorne troškove, dakle troškove izvan onoga što je potpisano, te da nema promjena pojedinačnih cijena.

Petek je rekao da su tu referira na tvrtku GIP Pionir i podsjetio da su se vlasnici te tvrtke mijenjali tijekom realizacije projekta sljemenske žičare, a da se Bandić na potpisivanju ugovora hvalio da su mu prijatelji duže od 30 godina i da su surađivali na brojnim projektima u Gradu.

Govoreći o sigurnosti sljemenske žičare, Petek, koji je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, istaknuo je da se nakon revizije u dokumentaciji jasno naznačilo da postoje brojni problemi u realizaciji projekta, da je izvođač GIP Pionir svojevoljno mijenjao i drugačije realizirao neke segmente izgradnje u odnosu na ono što je prema projektu trebalo raditi. Poslije je, ustvrdio je Petek, tvrtka ZEM Nadzor to 'popeglala' - mijenjajujući projekt, mijenjajući dokumentaciju, pa čak i dozvole.

  • +26
Probna vožnja sljemenske žičare Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetio je i da će se tematska sjednica skupštinskog Odbora za kontrolu na temu žičare održati u četvrtak na inicijativu gradskih zastupnika HDZ-a i stranke Bandić Milan, a da se, prema zaključku Gradske skupštine, o žičari treba raspravljati na sjednici 8. prosinca. 

"Milan Bandić mora doći na sjednicu Gradske skupštine, mora donijeti sve račune, sva obrazloženja i odgovarati na pitanja zastupnika, pa i na pitanja medija i time ćemo saznati sve što je ostalo nejasno,a vezano je uz žičaru", poručio je Petek. 

Na sjednici Gradske skupštine će, najavio je, inzistirati na nezavisnom nadzoru sljemenske žičare kako bi se utvrdilo da ne postoji bilo kakva opasnost za sigurnost građana.

Napomenuo je i da je USKOK krenuo u izvide oko žičare temeljem anonimnih prijava građana od prošlog tjedna.