OPET TRAŽI ZAKUP

Bandić u problemu zbog teške greške: Kako proširiti tijesnu školu?

24.02.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Grad Zagreb opet traži zakup dodatnog prostora da bi učenici nižih razreda osnovne škole Alojzija Stepinca na Vrbanima III mogli pohađati nastavu, jer u toj novoj školi, izgrađenoj prije nekoliko godina upravo da bi rasteretila staru, nema mjesta za sve đake, a osim kredita od 800.000 kuna mjesečno koji će morati otplaćivati još sedam godina, iduće desetljeće građani i građanke Zagreba plaćat će još dodatne milijune kuna jer je netko 'pogriješio' u matematici

U ponovljenom pozivu Grad Zagreb opet traži zainteresiranog ponuditelja smještajnog kapaciteta površine 2.000 do 2.400 metara kvadratnih na vrijeme od 10 godina na području Gradske četvrti Trešnjevka - Jug, naselje Vrbani III.

Ponuditelj treba biti vlasnik energetski certificiranog objekta koji mora imati pravomoćnu uporabnu dozvolu ili drugi odgovarajući akt o uporabljivosti objekta za namjenu školske ustanove, ili se mora obvezati da će u roku od šest mjeseci tako urediti prostor koji, između ostalog, treba imati 16 učionica za nastavu i informatičku učionicu, dvije male dvorane sa svlačionicama, osam kabineta te zbornicu i čajnu kuhinju.

Na prošlom pozivu objavljenom lani sredinom prosinca ponudu za prostor površine od 2.326,97 metara kvadratnih na adresi Kuzminečka ulica br. 12 poslala je privatna tvrtka Zagrebgradnja s iskazanim iznosom zakupa od 193.441 kune mjesečno bez PDV-a, uz obavezu da će poslovni prostor objekta koji stoji godinama u roh bau izvedbi, urediti u roku od šest mjeseci od dana prihvaćanja obvezujuće ponude za namjenu školske ustanove.

Odluku o najmu prema kojem su građani i građanke Zagreba trebali privatnoj tvrtki mjesečno plaćati više od 193.000 kuna ili oko 28 milijuna kuna tijekom 10 godina za najam privatnog prostora, a što je izazvalo mnogo bure u javnosti i protivljenje oporbe, trebala je prošloga četvrtka na svojoj sjednici blagosloviti Gradska skupština. No gradonačelnik Milan Bandić i prije rasprave povukao je prijedlog zbog, kako je tada rekla zamjenica mu Vesna Kusin, 'njegove dorade'.

Škola na Vrbanima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kakve to dorade, ostalo je nedorečeno, a nije jasnije ni nakon ponavljanja poziva, osim da se možda traži nova prilika za prolaz, koja će se pružiti na sjednici Gradske skupštine u ožujku. K tome, premala nije samo škola na Vrbanima kojoj se, iako bi 28 milijuna kuna bilo dovoljno za izgradnju nove škole, s obzirom na Generalni urbanistički plan (GUP) ne može dograditi.

Da Grad ima sve manje lokacija na kojima bi mogao kupovati zemljišta i projektirati, požalio se i Bandić na sjednici Skupštine kazavši da se 'negdje nema gdje ni čačkalicu baciti', a prozivke zbog loše matematike u projekcijama iz Grada prebacili su na neočekivani baby boom i Državni pedagoški standard.

Za razliku od osnovne škole Jelkovec koju muči sličan problem nedostatka prostora pa osnovnoškolci do dogradnje postojećeg objekta nastavu pohađaju u Srednjoj školi Jelkovec. No u tom je slučaju riječ o privremenom rješenju i prema pisanju Večernjeg lista, u tijeku je postupak izrade projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za nadogradnju osnovne škole Jelkovec, a idejnim rješenjem predviđena je dogradnja četiriju učionica razredne nastave i četiriju učionica predmetne nastave s pripadajućim kabinetima.