gospodarenje otpadom

Smeće se gomila, gradonačelnik dijeli kante, a plana i dalje nema?

15.02.2017 u 18:27

  • +3

Gomila neodvezenog smeća stoji u kontejnerima na Vrbiku

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Bionic
Reading

Dok gradonačelnik Milan Bandić sa svojim timom radi na Planu gospodarenja otpadom koji će biti usklađen s nedavno usvojenim Planom gospodarenja otpadom RH, potkraj prošle godine krenula je podjela spremnika za odvojeno odlaganje papira, a u planu je i podjela kompostera koje će najprije dobiti oni koji stanuju u obiteljskim kućama. U međuvremenu, kante smeća diljem grada i dalje ljute građane i građanke Zagreba, a pred gradske skupštinare u četvrtak stiže Izvješće o radu gradske Čistoće

Što i kako s otpadom u Zagrebu, problem je koji i dalje čeka adekvatno rješenje, a pored igrica kojima kani educirati građane, nakon što je ranije kuhao 'ajngemahtec' gradonačelnik Milan Bandić radi i na zagrebačkom Planu gospodarenja otpadom te utvrđuje lokaciju na kojoj će biti postavljena sortirnica što su planovi kojima će od financijske pomoći biti i 100 milijuna kuna teška interventna mjera, koju je u s ciljem značajnijeg smanjenja komunalnog otpada odredilo resorno Ministarstvo u Planu gospodarenja otpadom RH.

U prosincu prošle godine krenula podjela spremnika za odvojeno odlaganje papira, a uskoro kreće i podjela kompostera, za početak stanovnicima koji žive u obiteljskim kućama, najavljeno je iz Grada nakon nedavnog sastanka s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem.

'Nakon donošenja Plana gospodarenja otpadom RH, nama su otvorena vrata da na tom tragu, sukladno tim smjernicama, donesemo vlastiti Plan i u najkraćem roku ćemo izići s tim. A sve ostalo ćete znati na vrijeme', poručio je gradonačelnik na današnjoj konferenciji za medije povodm sutrašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati i o Izvješću o radu Čistoće, jedne od podružnica Zagrebačkog holdinga.

'Ukupno smo od studenog 2016. godine građanima koji stanuju u obiteljskim kućama ili manjim stambenim objektima dodijelili 49.000 spremnika za odvojeno skupljanje otpadnog papira, a dodjeljujemo ih i dalje. Kako bi i svi oni koji stanuju u zgradama omogućili također jednostavnije odlaganje odvojeno skupljenog otpada, Zagrebački holding odnosno podružnica Čistoća također će proširiti i sustav zelenih otoka po Gradu. Uz postojećih 604, postavit će se 400 dodatnih plavih spremnika za papir na javnim površinama, a lokacije dogovaramo s Vijećima gradskih četvrti', pobrojala je za tportal Mirella Strenja iz Službe za odnose s javnošću Čistoće.

Istaknula je i da 'ukoliko se na nekoj od lokacija stvara višak otpada u spremnicima za miješani komunalni otpad, uz postojeći spremnik postavlja se spremnik za odvojeno skupljanje otpadnog papira volumena 1.100 litara. Spremnike za miješani komunalni otpad dodjeljuje se onima kojima je usluga do sada pružana putem vrećica pa je tako na području Vrapča, Kustošije, Sesveta i Gornje Dubrave od početka siječnja 2017. godine podijeljeno 537 spremnika za ovu vrstu otpada'.

Prema dostupnim podacima za prethodne tri godine, vidljivo je da je prikupljanje papira na javnim površinama od građana nakon pada u porastu pa je tako u 2014. prikupljeno 1.442 tone, godinu kasnije 1.140 tona, a prošle godine 1.512 tona. Što se tiče reciklažnih dvorišta, tu se pad nastavlja, naime, u njih je dovezeno u 2014. godini 215 tona, u 2015. godini 109 tona, a prošle godine 87 tona, podaci su dio kojih se može pronaći i u lzvješću Čistoće za 2015. i 2016. godinu, koje će se u četvrtak naći pred gradskim zastupnicima na sjednici Zagrebačke skupštine.

Osim papira, u padu je bilo i prikupljanje plastike od građana, ali je i tu došlo do porasta pa je tako u 2014. prikupljeno 487 tona, godinu kasnije 401 tona iako je tek u kolovozu prošle godine ukinuta povratna naknada od 50 lipa koja se isplaćivala za pet ambalažu mliječnih proizvoda, a prošle godine gotovo 971 tona. Što se tiče staklene ambalaže, u 2014. je prikupljeno 1.053 tone, u 2015. godini 1.181 tona, a 2016. 1.454 tone dok je tekstila od građana 2016. Prikupljeno nešto manje od tri tone, a tekstila je 2015. prikupljeno 66 tona i 2016. 121 tonu.

Poslovanje Podružnice Čistoća u 2015. i 2016. godini bilo je pozitivno, zaključuju u svojem Izvješću i navode da je u 2015. godini ostvarena dobit zbog povećanja ukupnih prihoda, a istovremeno i smanjenja ukupnih rashoda u odnosu na Plan poslovanja. U 2016. godini također će biti ostvarena dobit, no zbog novog načina obračuna usluge po količini i smanjenja broja tjednih odvoza miješanog komunalnog otpada u 2016. godini, očekuju pad prihoda, a time i smanjenje dobiti.

Koliko Čistoća zarađuje od odvojenog prikupljanja otpada?

U 2015. godini od ukupno planiranih investicija (156.973.864 kuna) realizirano ih je 10,7 posto i realizacija se uglavnom odnosi na nabavu informatičke opreme i specijalnih vozila za odvoz otpada.

Prihvaćenim rebalansom u 2016. godini plan investicija planiran je u visini od 102.405.862 kuna, a u postupcima po započetima predmetima nabave za 2016. godinu nalazi se s već realiziranim investicijama oko 97 posto od ukupnog plana investicija, zaključuje se u Izvješću Čistoće.

U tom se dokumentu, međutim, ne navodi koliko su zaradili od toga što su građani posebno sortirali papir, staklo i plastiku jer je to podatak koji, kako smo već pisali, smatraju tajnom s obzirom na to da su samo jedna od tvrtki koja posluje u tom segmentu na tržištu.