VOJNI MUZEJ

Bandić lagao Kotromanoviću, Josipoviću i Lovriću

05.07.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Do prije samo nekoliko mjeseci, činilo se da su je postignut dogovor oko smještaja Vojnoga muzeja u neki od javnih prostora u Zagrebu. No ispostavilo se, piše portal Obris - Obrana i sigurnost, da je gradonačelnik Milan Bandić otvoreno lagao ministru obrane Anti Kotromanoviću, predsjedniku Ivi Josipoviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Dragi Lovriću, obećavajući im prostore koje je obećao - drugima. Prenosimo dijelove teksta

Sredinom siječnja ove godine je u zagrebačkoj gradskoj upravi gradonačelnik Bandić održao radni sastanak s Kotromanovićem i Lovrićem, kako bi s njima ozbiljno porazgovarao o lokaciji za Vojni muzej i o središnjem spomeniku braniteljima, uređenju vojnog groblja, te parka i garaže na Krešimirovom trgu. Nabacivalo se lokacijama i gradskim prostorima, Velesajam ili nešto bolje, nije bilo u pitanju, Grad ima sve što MORH-u i njegovom Muzeju treba. I svi su se sretno i zadovoljno vratili kućama.

Samo 10 dana kasnije, vojni se vrh u istom sastavu, zajedno s gradonačelnikom Bandićem, ukazao kod predsjednika Josipovića. Tema je gotovo ista – izgradnja Vojnog muzeja i Spomenika domovini, te uređenje Hrvatskog vojnog groblja na Mirogoju. Sada se već zna – Bandić konkretno govori o 16,5 hektara na prostorima bivše tvornice Gredelj i nedalekog Paromlina. I opet su svi sretni i zadovoljni otišli kući. Deset dana nakon toga, na Pantovčak je došla i delegacija samog Vojnog muzeja, gdje je ponovljeno sve što se proteklih tjedana moglo čuti o konačnom rješenju muzejskog beskućništva.

A onda je Bandić sve zaboravio, i vratio se problemima napaćenih građana. Prvo iznenađenje za Ministarstvo obrane došlo je prije tri tjedna, kada je Grad Zagreb (a zna se tko je u njemu glavni) obavijestio Ministarstvo obrane, Ministarstvo kulture i Ministarstvo branitelja da na Velesajam mogu zaboraviti, jer tamo žele osnovati Tehnološki park.


Ovih se dana pokazalo da ni druga lokacija predviđena za Vojni muzej – ona koja je 'utefterena' na Pantovčaku – više nije u igri. Na prošlotjednoj javnoj raspravi o izmjenama zagrebačkog GUP-a, predstavnici gradskog Ureda za prostorno uređenje predstavili su novu namjenu za bivšu tvornicu Gredelj - Kreativni klaster Zagreb – Gredelj.

Treće lokacije za Vojni muzej u prijedlozima izmjena GUP-a nema, ni među strateškim, kao ni među gradskim projektima.

A Paromlin, gledamo to svi ovih dana, prije će se srušiti pod Bandićevim bagerima nego pod tenkovima Vojnoga muzeja. Naravno, ni njegova namjena nije od jučer – Bandić i Bandićev tim 'svježih ljudi' u posljednjoj izbornoj kampanji Zagrepčanima se obećali novu gradsku knjižnicu. Obećano – ostvareno! Na opću sramotu, Paromlin se ovih dana ruši, a gradske vlasti krenut će jednom navodno s gradnjom književne oazu za naciju čijih 50 posto građana misli da knjige uopće nisu potrebne, pa ih ni ne čita.

I tako je, ni ne trepnuvši, Milan Bandić u samo mjesec dana otvoreno lagao Kotromanoviću, Lovriću i Josipoviću, znajući već da se istih tih lokacija naobećavao i drugim tražiteljima. Proslava 20. obljetnice Oluje, a time i kraja Domovinskog rata, praktično je pred vratima, a 22 zbirke građe Vojnog muzeja, od čega su 3 registrirano kulturno dobro, i dalje čame u kojekakvim mračnim kutovima pojedinih vojarni i vojnih skladišta, piše Obris.

Cijeli članak možete pročitati ovdje