GRADONAČELNIK S MLADIMA

Bandić: Da sam ja jedan dan ministar...

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2010 14:09
  • Objavljeno 12.08.2010 u 13:54
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U povodu 12. kolovoza, Međunarodnog dana mladih i početka Međunarodne godine mladih, Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirala je javni skup na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu koji će trajati do kasno poslijepodne, a obuhvatit će niz aktivnosti - podjelu promidžbenog materijala, akciju "Da sam ministar na jedan dan", filmove o mladima i referendumsko pitanje "Imaju li u Hrvatskoj mladi budućnost?".

Predsjednik Mreže mladih Hrvatske Nikola Pandurić je podsjetio da su Međunarodni dan mladih i Međunarodna godina mladih proglašeni od Generalne skupštine UN-a i imaju temu "Dijalog i međusobno razumijevanje".

Kao najveći problem mladih danas u Hrvatskoj istaknuo je nezaposlenost, koji na Zavodu za zapošljavanje čine jednu trećinu. Rekao je da to proizlazi iz gospodarske krize i recesije ali i iz nezapošljavanja mladih koji barataju vještinama i znanjima koja nisu aktualna na tržištu rada, a razlog tomu je, po njemu, neusklađenost obrazovanja s potrebama poslodavaca, odnosno tržišta rada.

Rekao je da se zalažu i za besplatno obrazovanje te istaknuo da srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje mora biti otvoreno svim mladima koji se žele obrazovati i ne smije biti opterećeno bilo kakvim davanjima.

Dan mladih čestitao je i Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, istaknuvši kako su mladi u Hrvatskoj, kojih je preko 21 posto (od 15 do 30 godine), važan društveni reusurs za pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Podsjetio je na aktivnosti Ministarstva, istaknuvši kako je u tri godine, od 2006. do 2008., utrošeno oko tri milijarde kuna na razne programe i aktivnosti za mlade.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić
rekao je da svi zajedno možemo nešto napraviti za mlade - da dignemo obrazovni standard, da im omogućimo kvalitetno školovanje i politikom ravnomjernog razvitka Hrvatske pokušavamo otvoriti nova radna mjesta.

Upitan od novinara što bi on učinio da je jedan dan ministar Bandić je odgovorio da bi podignuo obrazovni standard mladih, vratio besplatne udžbenike i uveo besplatno školovanje.

Na tvrdnju kako kaže da je dijalog najbitniji, a ipak odbija pričati s aktivistima (Zelenom akcijom i Pravom na grad) iz Varšavske, Bandić je odgovorio da sa svima priča te da ne samo da priča nego ih Grad i financira. Dodao je da su im samo smanjili 20 posto financija kao i svima drugima. Ne mogu pričati na ulici (s aktivistima), već kad se najave i dođu, rekao je gradonačelnik Bandić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi