MILIJUNSKi poslovi

Bandić atletičare seli na Velesajam. To ćemo platiti najmanje 16 milijuna kuna

04.10.2017 u 20:41

Bionic
Reading

Rekonstrukciju Paviljona 1 Zagrebačkog velesajma i pretvaranje u dvoranu za atletiku, njegov najam i nabavu opreme građani Zagreba platit će zasad 16,2 milijuna kuna. Uz dvoranu, Grad rekonstruira stazu za atletiku na Maksimiru i Grana Klaki. Jesmo li zbog toga sve dalje od dvorane na Sveticama, koju je trebao platiti Hrvatski nogometni savez?

Grad Zagreb zakupio je od Zagrebačkog holdinga idućih pet godina, za potrebe atletičara, Paviljon 1 Zagrebačkog velesajma. U tom razdoblju će za najam izdvojiti 2,69 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada.

Atletska dvorana na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Kada se najmu pridodaju troškovi za uređenje tog paviljona, na čemu za 7,26 milijuna kuna radi tvrtka Montel, i nabava opreme od tvrtke Maxmar, za 6,25 milijuna kuna, dolazimo do svote od 16,2 milijuna kuna.

Cijena će u sljedećem razdoblju nesumnjivo biti i veća s obzirom na to da treba pridodati režijske troškove, ali i rekonstrukciju dijela krova dvorane, koju je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, najavio, kako bi se njome mogli služiti i skakači s motkom.

Iako je bilo procijenjeno da će nabava opreme za dvoranu stajati tri milijuna kuna (bez PDV-a), na kraju je prihvaćena jedina ponuda koja je stigla na natječaj. Radilo se o ponudi tvrtke Maxmar, u kojoj je direktor Miljenko Sakoman, inače direktor stadiona Maksimir, a koja je iznosila pet milijuna kuna bez PDV-a.

Paralelno s radovima na dvorani za atletičare, Grad je krenuo u sanaciju atletske staze na Grana Klaki, na kojoj radove izvodi Maxmar, čija je ponuda, 1,31 milijun kuna s PDV-om, od tri pristigle bila najpovoljnija.

Atletičari bi u budućnosti ponovno trebali trčati i na Maksimiru. Nakon što je za vremena Franje Tuđmana planirano spuštanje tribina do razine igrališta, koje nikad nije izvedeno, atletičari su vremenom potjerani s rugobe na rubu šume, a definitivno brisanje atletske staze dogodilo se u ljeto 2011. za rekonstrukcije travnjaka, prilikom koje je staza oko njega bila obložena plavom umjetnom travom.

  • +3
Umjetna plava trava na atletskoj stazi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Šest godina nakon tih radova Grad je odlučio da će rekonstruirati atletsku stazu na Maksimiru, čija je procijenjena vrijednost radova sedam milijuna kuna, a natječaj je u tijeku.

Prošloga tjedna, podsjetimo, Bandić je s dnevnog reda Skupštine povukao točku o gradnji Hrvatskog atletsko-nogometnog kampa na Sveticama kad je shvatio da nema potporu partnera iz HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

Pred zastupnike Skupštine došao je prijedlog izmjene ugovora s HNS-om, koji na Sveticama više nije predviđao dvoranu za atletičare, što je bio jedan od preduvjeta da dobije zemljište.

'Za mjesec ili dva neće se ništa dogoditi. Dogovorio sam s predsjednikom Skupštine Andrijom Mikulićem da na predsjedništvu, kada ga sazove, raspravimo o svemu i damo odgovore na sva tražena pitanja', kazao je dan uoči sjednice Bandić, dodavši da se radi o šumu u komunikaciji sa zastupnicima.

Hoće li ih svi pobrojani projekti u korist atletike zadovoljiti da bi u konačnici dali potporu Sveticama, tek će se vidjeti, ali ono što treba imati na umu jest da će se svi projekti platiti iz džepa poreznih obveznika, dok je dvoranu na Sveticama trebao graditi HNS.