OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

HNS odustao od gradnje dvorane za atletičare u kampu na Sveticama

04.10.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Ostaju li atletičari na SRC Sveticama bez obećane atletske dvorane koja se trebala graditi u sklopu kompleksa u koji bi novac trebao investirati Hrvatski nogometni savez (HNS)? Sudeći po aneksu ugovora o ulaganju sredstava u SRC Svetice kojeg Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik planira potpisati s Davorom Šukerom, predsjednikom HNS-a odgovor je pozitivan

Naime, aneks ugovora predviđa brisanje trećeg stavka četvrtog članka ugovora koji govori o gradnji u dvije faze. U prvoj je, podsjetimo, predviđena gradnja vanjskih terena (nogometno-atletska borilišta i zona rekreacije za građanstvo), stadion, servisni prostori, konferencijski centar, hostel, posebne prostore stadiona i atletski centar.

U drugoj fazi, koja je prema ugovoru trebala početi u roku četiri godine od ishođenja uporabne dozvole, predviđena je gradnja atletske dvorane za trening.

  • +8
SRC Svetice Izvor: Promo fotografije / Autor: Dominik Etlinger

Međutim, aneks ugovora sada briše dio članka koji govori o tome jer je u potpunosti obrisana i gradnja druge faze pa u konačnici u ugovoru ostaje da će se samo graditi nogometni centar, atletski centar i dio prostora za rekreaciju građana.

Uz navedeno, aneksom je smanjena i površina građevina koja sada treba iznositi 14.000 m2 (2000 m2 tribine), ugovorom je bilo predviđeno 21.000 m2, sportska igrališta aneksom su smanjena s 39.000 m2 na 34.100 m2, zona rekreacije ostala je ista – 4.200 m2, povećane su kolno-pješačke površine s 12.000 na 13.600 m2 i zelenilo s 9.700 m2 na 20.000 m2.

Da bi do potpisivanja ugovora došlo najprije će Skupština Grada na sjednici 28. rujna morati potvrditi izmjenu zaključka o ulaganju u SRC Svetice.   

Odustaje li se od gradnje atletske dvorane u sklopu kompleksa na Sveticama trajno ili privremeno i kada bi radovi trebali početi pitali smo na oba mjesta. I dok iz Grada odgovor nismo dobili, iz HNS-a su tek kratko poručili kako 'prema dogovoru Grada i HNS-a, u ovom periodu Savez neće davati komentare vezane za projekt 'Svetice'.

Za projektom na Sveticama teškim 92 milijuna kuna repovi se vuku od samog početka 2014. godine. Bunili su se atletičari, zakupci teniskih terena, građani rekreativci, SDP je zbog Svetica napuštao sjednice Skupštine, Kaptol tražio povrat svog zemljišta, HNS najavljivao da će kamp preseliti negdje drugdje, a Bandić je u svojoj maniri obećavao početak radova svako nekoliko mjeseci, ali i upirao prstom u HNS zbog nezatvaranja financijske konstrukcije.

Proljetos se gradonačelnik suočio se s kritikama skupštinskih zastupnika koji su ga podsjetili da ni devet mjeseci od ishođenja dozvola radovi nisu počeli i predlagali mu da se ugovor raskine te da se sudskim putem natjera HNS da vrati prostor u prethodno stanje.

No Bandića to nije previše uznemirilo pa je ustvrdio da će za godinu dana sve izgledati kao Wembley stadion.

Valja podsjetiti i da je nakon skupštinskih prepucavanja u ožujku,  Bandić  u travnju, pred lokalne izbore, najavio otvaranje atletske dvorane u paviljonu 1. na Velesajmu u koju je planirano uložiti 11 milijuna kuna za uređenje prostora i nabavku opreme na 9.000 m2. Dvorana bi se trebala, prema tadašnjim najavama, otvoriti 1. listopada.

Svetice bi se trebale raditi po projektu PROARH-a Davora Matekovića čiji je rad pobijedio na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja.