UNATOČ POZIVIMA NA BOJKOT

Ban Ki-moon putuje na summit nesvrstanih u Teheran

22.08.2012 u 20:26

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odlučio je sudjelovati na summitu Pokreta nesvrstanih krajem mjeseca u Teheranu, unatoč izrealskim i američkim pozivima da bojkotira skup, objavio je UN u srijedu.

"S poštovanjem prema Iranu, glavni tajnik UN-a će iskoristiti prigodu da pošalje jasnu poruku o zabrinutostima i očekivanjima međunarodne zajednice, a to uključuje iranski nuklearni program, terorizam, ljudska prava i krizu u Siriji", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Ban će biti u Teheranu od 29. do 31. kolovoza.

"Odlaskom u Teheran glavni tajnik će stavove međunarodne zajednice izraziti mnogo jasnije", naglasio je Nesirky.

Službena iranska novinska agencija IRNA objavila je 5. kolovoza da je Ban prihvatio poziv za sudjelovanjem na summitu nesvrstanih, ali UN to sve do danas nije potvrdio. Tada ga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu eksplicitno pozvao da ne odlazi u Teheran, nazvavši mogući posjet "velikom pogreškom".

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland nije bila tako izravna, ali je kazala "da činjenica da se takav skup održava u zemlji koja krši međunarodne zakone i predstavlja prijetnju svojim susjedima šalje vrlo čudnu poruku o poštivanju međunarodnog prava" i dodala da glavni tajnik UN-a "sam mora donijeti odluku o tome hoće li sudjelovati" na skupu.

Na summit u Teheran, koji formalno traje od 26. do 31. kolovoza, namjeravao je otputovati bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ali je posjet otkazao iz nepolitičkih razloga, kako je u subotu priopćeno iz njegova ureda.