'ZABORAVLJENE' MOGUĆNOSTI

Bajić je mogao spriječiti Sanaderov bijeg

10.12.2010 u 16:39

Bionic
Reading

Nedostatak političke volje i 'neobična nekoordinacija' nadležnih omogućili su Ivi Sanaderu odlazak iz zemlje, upozoravaju predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić te bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin

'Saborske zastupnike od kaznenog progona u početku štiti samo jedna stvar, a to je imunitet koji ih štiti od pokretanja kaznenog postupka, odnosno od podnošenja optužnice', podsjetio je Ostojić, navodeći novi Zakon o kaznenom postupku prema kojemu kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice na sudu.

S obzirom na to da saborski zastupnici zbog svojeg imuniteta prema Ustavu do odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva i službene potvrde Sabora jedino ne mogu biti lišeni slobode te da, prema novome ZKP-u, DORH ne mora one protiv kojih vodi istrage i obavijestiti o tome, jasno je da nadležnima preostaju drugi alati kojima su mogli spriječiti Sanaderov 'odlazak', odnosno bijeg.

Imunitet zastupnike štiti samo od uhićenja, pritvora i istražnog zatvora, ističe Ostojić, pa postavlja pitanje putovnice, neovisno je li ona diplomatska ili ne, koja je Sanaderu mogla biti oduzeta, a nije.

Pritom je riječ samo o jednom dijelu taktike postupanja na koju, osim Ostojića, zamjerke ima i Lučin, koji ionako smatra da je vrijeme da se razmisli o redefiniranju imuniteta. Naime, Lučin smatra da bi zastupnike trebalo štiti samo od toga da ih netko ne 'zafrkava' zbog izgovorenih riječi.

Zbog kaznenih djela ionako im je uvijek skidan imunitet, pa je i sjednica MIP-a te Sabora jučer mogla biti ranije održana, podsjeća Lučin, a ni obavijest o zahtjevu za skidanjem imuniteta nije trebala biti javna jer, kako veli Ostojić, jasno je kako je to shvatio onaj koji već šest mjeseci čeka uhićenje.

S obzirom na to da oduzimanje putovnice ili možda poziv na obavijesni razgovor, detaljno pregledavanje osobe na granici, kad je već do tamo stigla, ili samo njezinog automobila, ili ostalih osoba u automobila ne znači lišavanje slobode saborskog zastupnika, nego je riječ o mjerama opreza o kojima odlučuje državni odvjetnik, čini se da DORH na čelu s Mladenom Bajićem nije odlučio posegnuti za tim 'neslućenim' mogućnostima.

Zašto, to je već jedno drugo pitanje na koje odgovor, iako je, čini se, bespredmetno posebno ga isticati, može dati samo DORH i Bajić, ali s obzirom na njihovu rezerviranu 'šutljivost' oko tajnosti uskočkih istraga, to ćemo teško dočekati.