ministar banožić

'Badnjak je, Božić je, ovo je vrijeme u kojem opraštamo. Ja opraštam Milanoviću sve što je rekao javno u eter'

18.12.2021 u 19:53

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić završio je sinoć posjet hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u misiji na Kosovu. Sastao se ondje i sa zapovjednicima NATO operacije KFOR

Ministra, nakon povratka s Kosova, bio je gost RTL-a Danas.

Banožić je komentirao kako je moguće da je načelniku Stožera Robertu Hranju kupljena karta za Kosovo, a da je on na godišnjem odmoru.

"Načelniku Glavnog stožera je bila kupljena karta nakon što je potvrdio da će sudjelovati na putovanju no dan-dva se izgovorio da ne može prisustvovati putovanju. To je potvrda da je Hranj talac Milanovića", kazao je.

Kazao je i kako se može potvrditi da je taj potez vjerojatno bio odluka predsjednika jer se dogodio niz sličnih događaja.

"Ponovit ću opet da je pitanje cijene te otkupnine je li to brigadir Burčul ili su to putovanja s oznakom tajnosti", kazao je.

Milanović za Badnjak odlazi vojnicima na Kosovo, a na pitanje mislili da će s njim otići i Hranj, Banožić kaže kako pretpostavlja da hoće.

"Badnjak je, Božić je, ovo je vrijeme u kojem opraštamo. Ja opraštam gospodinu Milanoviću sve što je rekao javno u eter, zbog stabilnosti države, svega što je potrebno da bi se vojska razvijala pozivam ga na dijalog da sjednemo za stol i razgovaramo", kazao je Banožić.

Kazao je i kako to nije isprika za ono što je sam izgovorio.

  • +6
Mario Banožić na Kosovu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH/ F.Klen

"Moje izgovoreno su bile riječi u kojima sam se najčešće branio od onoga što je iznosio o meni, a to su bile najteže riječi koje su bile da bi se prikazalo mene kao moralno neprihvatljivog čovjeka za hrvatsku politiku i društvo", kazao je.

Banožić je komentirajući zahtjev Milanovića da objavi ugovor o nabavi aviona kazao da ga predsjednik može dobiti na uvid, ali da je sve pojedinosti procesa nabave dobio kod studije izvodljivosti koja je bila prezentirana njemu i Odboru za zakonodavstvo.

'Niti jedna država nije objavila ugovor, pa to neće činiti Hrvatska. Iako se pojavila lažna informacijama je to učinila Grčka, to nije učinila nego je imala prezentirane draftove ugovora koje je RH imala prije 6-7 mjeseci. Ti dijelovi ugovora nisu govorili ništa niti o količinama naoružanja i vrstama naoružanja jer kome je u interesu pokazati što bi to imala hrvatska vojska. Grčka je te dijelove ugovora objavila jer je imala drugačiju proceduru koja nije bila javni poziv kroz natječaj kao što je to činila RH nego su to činili direktnom pogodbom i zbog parlamentarne procedure morali su objaviti dijelove ugovora koji ne govore ništa po pitanju cijena i količina onoga što je nabavljeno', kazao je.

Na pitanje hoće li o situaciji na Kosovu izvijestiti predsjednika, Banožić je kazao da će predsjednik sve informacije dobiti u ponedjeljak.

"Ja ću samo javno reći ispred svih da se naša vojska izvrsno snašla tamo. 36. kontingent je samo još jedna potvrda više od 12 godina suradnje Hrvatske vojske u KFOR-u u mirovnoj misiji. Siguran sam da će 36. kontingent ostaviti kvalitetno odrađene zadaće kao što su to učinile vojnikinje i vojnici prije njih", kazao je Banožić.