'PRVOOPTUŽENI U 'INDEKSU'

Badanjak odbacuje sve optužbe za primanje mita

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 12:30
  • Objavljeno 24.04.2009 u 12:30
Dragan Badanjak (lijevo) i Krešimir Somek ( desno)

Dragan Badanjak (lijevo) i Krešimir Somek ( desno)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Gorsic

Prvooptuženi u slučaju 'Indeks 1', sveučilišni profesor i prodekan za poslovanje zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragan Badanjak odbacio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe USKOK-a da je primio mito i omogućio upis na fakultet za pet studenata

'Ništa od onog što mi se stavlja na teret nije istinito i zato se ne osjećam krivim', izjavio je u svoju obranu profesor koji je prvooptužen i u slučaju 'Indeks 2' u kojem je za 'kupoprodaju' ispita na Prometnom fakultetu optuženo s još 32 profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Badanjak je odbacio tvrdnju USKOK-a da je bio član Povjerenstva za razredbeni postupak i da je osiguravao ispitne obrasce. Tvrdi da nikome nije za novčanu naknadu omogućio upis na fakultet. 'Žao mi je što je došlo do krivog zaključka USKOK-a temeljem kojega sam se našao u situaciji opovrgavanja krivice za nešto čega nije bilo', kazao je Badanjak koji je na Prometnom fakultetu zaposlen od 1985., a redovnim sveučilišnim profesorom postao je 2005. Bio je dekan Prometnog fakulteta, u tri navrata prodekan za nastavu i znanost, a u rujnu prošle godine uhićen je kao prodekan za poslovanje.

Prije njegovog iznošenja obrane u sudnici su preslušani i posljednji tonski zapisi tajno snimljenih telefonskih razgovora studenata i posrednika s Badanjkom u kojima se dogovaraju upisi na fakultet. Nakon Badanjka očekuju se i obrane ostalih optuženika.

Optužnicom u slučaju 'Indeks 1' obuhvaćeno je 16 osoba. Uz Badanjka, optužen je i viši predavač Prometnog fakulteta Krešimir Somek, nekolicina posrednika i poticatelja te osmero studenata. USKOK tvrdi da je petero studenata optuženom posredniku Mladenu Budoru (30) platilo po 2000 eura, a on je prodekanu Badanjaku proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi