GODINA REFORMI

Bačić o SDP-ovoj interpelaciji: Vlada će u 2018. provesti reforme

16.03.2018 u 16:48

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, komentirajući SDP-ovu najavu da će pokrenuti interpelaciju o radu Vlade, izjavio je u petak kako će Vlada ove godine provesti reforme, a da bi imala puno manje obveza da su se u vrijeme vladavine SDP-a provodile reforme

Klub zastupnika SDP-a u petak je najavio da će u saborsku proceduru uputiti Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske radi, kako su naveli, neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

'Reforme su događanja koja idu u kontinuitetu, nije to statička već dinamička kategorija. Da su oni u vrijeme njihove vladavine od 2012. do 2016. provodili reforme puno bi manje tih obveza bilo na današnjoj Vladi', izjavio je Bačić u Saboru.

Podsjetio je da je ova Vlada već provela poreznu reformu, donijela Zakon o izvanrednoj upravi koji također smatra reformom, da trenutno provodi reformu pravosuđa, da do kraja godine najavljuje mirovinsku reformu kao i da se u ovoj godini očekuje i reforma javne uprave. Izdvojio je i najavu novog ovršnog zakona.

Vlada je 2017. okarakterizirala godinom konsolidacije, a u 2018. će provesti reforme, poručio je Bačić.

Na novinarski upit kada bi se interpelacija SDP-a mogla naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora, Bačić je odgovorio da će to biti 'onda kada ocijenimo da je o tome potrebno raspravljati'.

'Da se Klub SDP-a odlučio na opoziv Vlade ili pojedinog ministra ili premijera onda bi predsjednik bio dužan tu točku uvrstiti u raspravu u roku 30 dana. No oporba se odlučila za drugi alat, interpelaciju', rekao je Bačić.

Komentirao je i ideju o provođenju referenduma unutra HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji.

  • +10
Branko Bačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U ovom trenutku statut HDZ-a ne predviđa takav oblik izjašnjavanja što ne znači da se on i ne može provesti. U izmjenama i dopunama statuta koje predlaže radna skupina koju je Predsjedništvo HDZ-a predložilo, predviđeno je u novom statutu i mogućnost izjašnjavanja članstva o pojedinim pitanjima od posebnog interesa za hrvatsko društvo i Republiku Hrvatsku Prema tome mi u tom smjeru idemo', naglasio je.

Potvrdio je da je na Predsjedništvu HDZ-a bilo govora o potrebi određene unutarstranačke rasprave o Istanbulskoj konvenciji, da se već vode određene rasprave na razini županijskih organizacija, ali da odluku o tome može donijeti samo Predsjedništvo.

Glede rodne ideologije, dodao je Bačić, slaže se sa svojim stranačkim kolegom Davorom Ivom Stierom, ali ne i da Istanbulska konvencija promiče rodnu ideologiju.

'Kada je pitanje rodne ideologije, dijelim stajalište sa Stierom. Ono s čime se ne bih složio je da ova konvencija promiče rodnu ideologiju', rekao je Bačić.

Dodao je kako očekuje unutra Kluba HDZ-a visoku razinu konsenzusa o tom pitanju kada u Sabor dođe konačni prijedlog zakona, obrazloženje i interpretativna izjava.

Odbacio je da različiti pogledi na Istanbulsku konvenciju štete stranci, istaknuvši kako je takvih rasprava bilo u HDZ-u i ranije, ali da nisu bile toliko prisutne u javnosti.

Na upita novinara odbacio je i neke medijske tvrdnje da se Miro Kovač nalazi u nemilosti stranke, naglasivši da Kovač obnaša dvije važne dužnosti, međunarodnog tajnika HDZ-a i predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.