IZVJEŠTAJ EUROPSKE KOMISIJE

Panenić: HDZ je sabotirao promjene, sada je vrijeme za odgovornost

08.03.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Među jutrošnjim stankama u Saboru našle su se i one posvećene izvješću Europske komisije koja nije pohvalila napredak Hrvatske u reformama. Na tu temu osvrnuo se Most

O izvješću Komisije, koje govori o 'nedostacima' i 'promašajima', progovorio je Mostov Tomislav Panenić.

'Što govore naslovi? 'Ledeni europski tuš za Plenkovića', 'Ovih sedam upornih grešaka Hrvatskoj će ubrzo doći na naplatu', 'Čak i daleko gore zemlje su vas prestigle', 'Zašto bi nas novo izvješće Europske komisije trebalo ozbiljno zabrinuti', 'Ovo Europa misli o Plenkoviću - nesposoban je i vodi nas u propast', 'Hrvati, vi ste najlošiji u EU, stalno odgađate bitne reforme'. Je li ovo lijepo čuti ili su možda svi naši novinari nedovoljno educirani ili nisu ispravno tumačili? Ajmo onda malo i mi biti samokritični i kritični pa pročitati što unutra piše', kazao je Panenić.

Umjesto da se premijer oglasio o tome, dodaje Panenić, poslao je 'najnepopularniju' političarku Martinu Dalić. 'Što ona kaže? Kaže, i ona bi željela da reforme idu brže, ali one idu onom brzinom koju društvo može prihvatiti. Znači, nije problem Vlada, nego problem je društvo, građani, svi oni koji izgleda ne žele reformu, svi želimo da ostanemo u ovakvoj državi koja nas tjera da idemo van. Nešto ne štima u samoj izjavi. Kaže da reforme nisu jednostavne, da je prošla cijela godina u pripremama. Ja bih rekao - prošlo je sada i dva mjeseca ove godine, jesu li i oni pripremni? I ono što je najtragičnije to je da zapravo ona smatra da su europska sredstva ta koja trebaju biti jedan od najznačajnijih i najzdravijih izvora gospodarskog rasta. Ne, mora to biti naša industrija, naša politika, naša porezna politika, sve ono što se navodi', rekao je Panenić.

Grmoja: Sustav je usavršen u lopovskoj ravnoteži

Na izvještaj Europske komisije Most je reagirao i na press konferenciji u Saboru. 'Ako nisu sposobni provesti strukturne reforme, BDP će stagnirati, država se neće kretati u pravom smjeru, mladi će odlaziti, a Hrvatska je osuđena na propast. Poruka je svima jasna no Vlada pokušava uviti stvari u celofan. Most je ostavio reforme koje su bile pravi pokretač, a oni su to sve zaustavili', poručio je Božo Petrov, dodavši kako Most reforme nastavlja kroz svoju kampanju 'Pokret ostanka.'

'Sustav je usavršen u lopovskoj ravnoteži i nikome od vladajućih nije ni na kraj pameti provoditi reforme', nadodao je Mostov Nikola Grmoja.

Osvrnuo se i na Zakon o braniteljima, kazavši kako EK procjenjuje da su povlastice braniteljima problematične. 'Što je stajalište Vlade? Hoće li netko reći Junckeru i njegovim pomoćnicima - gospodo, manite se naših branitelja, brinite se o drugome', kazao je Panenić.

'Tražili smo promjenu, sve je to HDZ sabotirao, sada je vrijeme za odgovornost', zaključio je Panenić.

  • +17
Redovita sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić. 'Europska komisija je u svojoj ocjeni prepoznala napore ove Vlade koji su u godini koja je iza nas ipak ostvarili pozitivne i dobre rezultate, u prvom redu u godišnjem pretpostavljenom rastu BDP-a od 2,8 posto, u smanjivanju deficita državnog proračuna, odnosno prvi put u povijesti imat ćemo suficit proračuna opće države. Prepoznala ga je također i u smanjivanju javnog duga', kazao je Bačić.

Podsjetio je na mini reformu pravosuđa o kojoj Sabor raspravlja danas, na 'reformski' Zakon o o strateškim investicijskim projektima i na akcijski plan, koji danas predlaže Vlada, a koji će dodatno rasteretiti gospodarstvo.

'U Klubu zastupnika HDZ-a očekujemo da Vlada u ovom novom nacionalnom programu u travnju učini sve kako bi se dodatno osnažile i provodile reforme koje je sam premijer najavio krajem prošle godine, a koje se odnose na mirovinski sustav, zdravstveni sustav i na sustav uređenja odnosa u javnoj upravi. I tom smislu držimo da će i ovi zakoni koji su već sada u proceduri tome pomoći', kazao je Bačić.