obnova banije

Bačić: Nema razloga plaćati 2 milijuna eura hostelu, a imati prazna 102 stana

13.11.2023 u 21:18

Bionic
Reading

Svi oni koji budu htjeli ući u prikladan i kvalitetan smještaj, moći će ući u roku od mjesec dana. Na području Gline i Petrinje završavamo oko 600 stambenih jedinica koje će prije svega biti za smještaj naših sugrađana koji ne mogu živjeti u svojim zgradama jer nisu obnovljene, rekao je u Dnevniku HTV-a Branko Bačić, ministar graditeljstva

Bačić je danas posjetio Glinu te izrazio zadovoljstvo dinamikom obnove.

'Želio bih da ta dinamika bude još brža, ali limitirani smo nedovoljnim kapacitetima građevinske operative na području petrinjskog i zagrebačkog potresa pa tako ponekad i naše javne nabave za izbor izvođača radova ne možemo dovršiti jer ili se nitko nije javio ili su cijene previsoke', pojasnio je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministar kaže kako je u ovom trenutku teško precizirati točan datum kad će biti gotova obnova na Banovini.

'Pozivam naše sugrađane čije su kuće oštećene u potresu da svoj zahtjev podnesu do kraja godine kada istječe rok. Prema našoj procjeni za negdje 13-14 mjeseci bi mogli riješiti sve zahtjeve, kojih je u ovom trenutku 4000 u našem Ministarstvu, za jedan od vidova obnove - bilo da moramo graditi zamjenske kuće, konstrukcijsku ili nekonstrukcijsku obnovu', rekao je Bačić za HRT.

Paralelno s time, kaže Bačić, rješavat će se nabava za izvođenje radova.

'Vjerujem da će u idućih nekoliko godina biti potpuno završen oštećeni dio objekata na zagrebačkom i petrinjskom potresu', rekao je.

U hostelu Arena nakon potresa privremeno su smještena 144 stanovnika Zagreba.

'U međuvremenu jedan od mojih prvih koraka bila je obnova cjelokupnog fonda u vlasništvu RH na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. U proteklih nekoliko mjeseci obnovili smo 156 stanova, samo u Zagrebu 102 stana. U te stanove uložili smo oko 4 milijuna eura. To su kvalitetno uređeni stanovi', rekao je Bačić.

  • +23
Bačić u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Istovremeno hostel Arena, kazao je Bačić, mjesečno fakturira iznos od oko 160 tisuća eura.

'Na godišnjoj razini mi taj smještaj plaćamo milijun i 920 tisuća eura. Držim da bi politički bilo krivo i financijski neodrživo da s jedne strane plaćamo smještaj u hostelu, a da s druge strane uređeni stanovi ostanu prazni. Zbog toga smo rekli svima njima koji imaju pravo na obnovu da im osiguravamo adekvatan smještaj gdje ne plaćaju stanarinu, a država im plaća i režije', rekao je Bačić.

Na pitanje što ako starija gospođa na korištenje dobije stan na 5. katu bez lifta, Bačić odgovara da je to najmanji problem.

'Ona može izabrati bilo koji stan u Zagrebu koji odgovara njenim potrebama', rekao je ministar.

Podsjetio je kako država plaća stanarinu za 1800 građana čiji su stanovi oštećeni, a još nisu obnovljeni.

'I još plaća režije u iznosu od 160 eura ako je višečlano domaćinstvo', kazao je.

Kad je riječ o socijalnim slučajevima odnosno onima koji ne mogu plaćati stanarinu, Bačić je naglasio kako nitko neće ići na ulicu.

'Ovdje se radi o brizi države za svoje sugrađane. Napravit ćemo sve da smještaj bude prikladan i primjeren današnjem vremenu', poručio je.

Komentirao je i novog ministra obrane Ivana Anušića.

'Za mene to nije nikakvo iznenađenje. Uvjeren sam da će s obzirom na svoje kvalitete kao dugogodišnji načelnik, župan i saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a, odlično obavljati posao ministra obrane. Drago mi je što će sa mnom sjediti u Vladi', zaključio je Bačić.