KOD VARAŽDINA

Austrijska tvrtka otvara tvornicu i zapošljava 450 radnika

11.06.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Za izgradnju tvornice u Hrvatskoj nismo se odlučili samo zbog lijepog vremena, već je jedan od razloga što se ova lokacija u Jalžabetu nalazi svega 250 kilometara od našeg sjedišta u Austriji, odnosno između njega i našeg važnog kupca u Rumunjskoj, ali i zahvaljujući izvanrednoj suradnji s predstavnicima središnje i lokalne vlasti koja je dovela do toga da ćemo u rujnu početi s radom, a građevinsku smo dozvolu zatražili u prosincu, naglasio je Andreas Kindermann, generalni direktor austrijske grupacije Wollsdorf Leder, čije je gradilište kod Varaždina obišao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić

Zbog interesa kupaca iz cijelog svijeta, kako je rekao Kindermann, Wollsdorf Leder je prije dvije godine počeo tražiti novu lokaciju jer više nije bio u mogućnosti proizvoditi u Austriji. Budući da osim na dvije lokacije u Europi, posluje i u Kini, razgledali su različita mjesta, a na kraju su se odlučili za poduzetničku zonu u Jalžabetu južno od Varaždina koja je pružila sve što se tražilo, od površine, do komunalne opremljenosti. Tu će kroz tri mjeseca završiti novu tvornicu od gotovo deset tisuća kvadrata, a prve zaposlenike zaposlit će već u srpnju kada počinje osposobljavanje u Austriji. Do lipnja iduće godine planiraju ukupno imati 250 ljudi koji će raditi na najsuvremenijim strojevima i u klimatiziranim prostorima.

'Sutra započinje Svjetsko prvenstvo u nogometu, a mi već jesmo svjetski prvaci. Vodeći smo svjetski proizvođač u proizvodnji kožnih navlaka za upravljače automobila, a proizvodimo i ostalu kožnu galanteriju za automobile počevši od marke Audi pa do Volkswagena. Proizvodimo isto tako kožu za industriju namještaja, kao i zrakoplovu industriju gdje surađujemo sa svim eminentnim zrakoplovnim tvrtkama kao što su Lufthansa, Austrian Airlines i drugi', naglasio je Kindermann, dodavši da proizvodnja kože dosta utječe na okoliš, ali ozbiljno shvaćaju zaštitu okoliša i shodno tome joj pristupaju.

Naglasivši da s predstavnicima Wollsdorf Ledera surađuju već mjesecima, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost ukazao je da je riječ samo o jednoj od niza tvornica koje se grade.

'U 18 mjeseci koliko Agencija radi imamo stotinjak ovakvih projekata gdje pružamo aktivnu podršku, a imamo još petstotinjak investitora s kojima razgovaramo i pomažemo im da se odluče za Hrvatsku. Iako se obično govori da treba čekati mjesece i godine, u radu s investitorima nismo imali niti jedan slučaj gdje se građevinska dozvola nije dobila unutar mjesec dana', naglasio je Novinić, dodavši da ga posebno veseli što se uglavnom radi o industriji i turizmu visoke vrijednosti.

Naglašavajući da sve poduzetnike treba poštivati i pomagati im jer država i radnici ovise o njima, ministar gospodarstva ukazao je na dobrobiti ulaganja u Jalžabetu.

'Ova investicija dokazuje da se u Hrvatskoj može uspješno ulagati i biti konkurentan, odnosno da dobar zakonodavni okvir te suradnja lokalne i središnje vlasti čini našu zemlju boljim mjestom za ulaganje od Kine, Rumunjske, Mađarske i Slovenije. Ovakve investicije otvaraju radna mjesta koja trebamo sačuvati i povećavati, a isto tako pozitivno djeluju na rast izvoza koji je povećan za više od osam posto u prvom kvartalu. Ne znam kada se to zadnji put dogodilo. Izvoz raste, raste i industrija iz mjeseca u mjesec, a ova tvornica će tome doprinijeti. Kada ovakvih ulaganja bude više i krene proizvodnja, rast će i BDP koji će uskoro biti pozitivan', ustvrdio je Vrdoljak koji nije želio komentirati najave rekonstrukcije Vlade, dok je o odnosu s predsjednikom Vlade rekao da ima odličnu komunikaciju.