POLITIČKI EKSPERIMENT

Austrijanci u čudu: Hrvati prenose pregovore o vladi na televiziji

09.12.2015 u 09:52

Bionic
Reading

'Tri duboko posvađane stranke pokrenule su jedan demokratsko-politički eksperiment', izvještavaju austrijski mediji o sastanku Mosta, Domoljube koalicije i koalicije Hrvatska raste koji je 'prenošen uživo na televiziji'

'Najmlađa članica Europske unije započela je politički eksperiment kako bi vratila politici razočarane glasače. Tri duboko posvađane stranke u ponedjeljak u luksuznom hotelu u Zagrebu pregovarale su o sastavljanju vlade, a svi važni mediji razmjenu mišljenja prenosili su uživo', pišu Der Standard i Die Presse pozivajući se na izvještaj Austrijske press-agencije (APA). Austrijskim je novinama očito pomalo čudno kako se u Hrvatskoj vode postizborni pregovori koje opisuju kao eksperiment.

'U Hrvatskoj vlada situacija kao i u mnogim drugim europskim državama: građani su razočarani političarima te sve manje izlaze na izbore', pišu austrijski mediji te dodaju kako se prvi put 'tri najvažnije stranke pokazuju vrlo transparentnima' što je 'omogućila stranka Most koja komplicira život etabliranim velikim strankama'. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj prije mjesec dana stvorili su novu situaciju u kojoj ni vladajući socijaldemokratski SDP ni opozicijski HDZ ne mogu sami sastaviti vladu.

'Neovisno o tome tko je na vlasti, građani se žale na kompliciranu birokraciju, korupciju, političku klasu okrenutu samoj sebi te duboko gospodarsku i socijalnu krizu.' Most se zalaže za dalekosežne reforme i pozvao je velike stranke na zajedničke pregovore. Socijaldemokrati i konzervativci sada su suočeni s ultimatumom o tome da nestranački stručnjak postane šef vlade što bi bilo rušenje jednog tabua hrvatske politike.

Tehnički premijer Zoran Milanović rekao je da za to nema mandat, dok lider opozicije Tomislav Karamarko tvrdi da je ta ponuda nepravedna. Lider Mosta Božo Petrov ostao je tvrd i želi u roku u tjedan dana znati je li ta ideja prihvatljiva velikima. Most želi reformom pravosuđa, izbornog zakonodavstva i javne uprave 'Hrvatsku učiniti spremnom za budućnost'. Na kraju APA zaključuje da se nešto takvo 'rijetko događa u članicama EU-a' te da se istraživači javnog mnijenja pitaju tko će od takve politike profitirati kod glasača.