AUTOMATIZACIJA I DIGITALIZACIJA

Austrijanci predlažu osnivanje zaklade za žrtve robotizacije

26.07.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Austrijski Institut za napredne studije (IHS) objavio je ovih dana studiju prema kojoj bi četvrta industrijska revolucija, koja se oslanja na digitalizaciju, mogla dovesti do značajnog pada broja radnih mjesta te je najavio potrebu osnivanja zaklade za žrtve robotizacije

'Ukoliko dođe do velikog smanjenja radnih mjesta uslijed promjena koje sa sobom donosi digitalizacija, trebalo bi razmisliti o osnivanju zaklade za osobe koje gube radna mjesta', predložio je Martin Kocher, ekonomist i šef znanstvenog odjela Instituta za napredne studije.

Pritom je kao primjer naveo slične zaklade za čelik koji je osnovan tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća za vrijeme tzv. krize čelika kada je drastično smanjen broj radnih mjesta u željezari Voestalpine kod Linza. Iz tog fonda financirani su otpušteni radnici do pronalaska drugog radnog mjesta.

Kocher je napomenuo kako se zaklada za radnike željezare doticala ogranične skupine ljudi, za razliku od ubrzane automatizacije koja pogađa brojne gospodarske grane. Stoga je institut predložio pokretanja posebne programe za vozače kamiona i taksiste koji bi najprije mogli biti pogođeni uvođenjem vozila bez vozača. U IHS-u su nadodali kako bi zaklada trebala pomagati svim ljudima koji su ostali bez radnih mjesta zbog nadolazeće automatizacije i digtalizacije.

Prema procjenama instituta, uskoro bi u Austriji čak 9 posto zaposlenih, odnosno 360.000 ljudi, moglo ostati bez posla na kojima će ih zamijeniti roboti i strojevi. Pored toga, IHS upozorava kako još uvijek nije procijenjeno koliko će novih radnih mjesta nastati tijekom uvođenja novih tehnologija, javlja austrijska državna televizija ORF.

IHS zaključuje kako austrijska gospodarska politika mora biti pripremljena za nove situacije te da bi trebala znatno više preventivno ulagati u obrazovanje.