budućnost radnih mjesta

Roboti će uskoro raditi u računovodstvu i na tajničkim poslovima... a evo koja nova uloga čeka ljude

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2018 10:23
  • Objavljeno 17.09.2018 u 10:18
Robot Sophia

Robot Sophia

Izvor: Profimedia / Autor: Pedro Fiuza/SIPA/1711071409

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF)

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su sudjelovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s udjelom u globalnom BDP-u od 70 posto.

Prema njihovoj će procjeni 'strojevi do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 posto', pokazuje WEF-ovo izvješće Budućnost radnih mjeta 2018, objavljeno u ponedjeljak.

Robot Sophia

Izvor: Profimedia / Autor: Pedro Fiuza/SIPA/1711071409

Paralelno bi ljudi mogli dobiti 'nove uloge', što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa 'seizmičkim promjenama' u radu sa strojevima i kompjutorskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene strojeva i algoritama, računalnih procesa usmjerenih na rješavanje problema, 'mogle bi kreirati 133 milijuna novih uloga koje će zamijeniti 75 milijuna izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine', predviđaju u WEF-u.

Sjedište je te organizacije u blizini Ženeve a poznata je po organizaciji godišnjeg neformalnog skupa svjetske političke i ekonomske elite i bogataša u Davosu.

Autori izvješća predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru.

Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju 'ljudske vještine', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektroničke trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području 'kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja', pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u zrakoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opći trend kontinuiranog učenja i prilagodbe.

Vladama pak savjetuju da pripreme programe skrbi za radnike i zajednice, ugrožene 'značajnim promjenama" u kvaliteti i trajnosti novih poslova. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!