ROBOTI DOLAZE

Osijek domaćin foruma koji nudi odgovore kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji

06.05.2019 u 15:27

Bionic
Reading

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingenierie des Systemes de Versailleu petak će se u Osijeku će se održati Drugi Međunarodni Forum ICT-društvo na temu Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo I društvene promjene,

Ideje Foruma su jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj, ostvaranje dijaloga o sociologijskom odnosu inforacijsko.komunikacijskih tehnologija I njohovu utjecaju na društvo, uključujući promišljanje pozitivnih i negativnih utjecaja ICT na društvo u kontekstu tehnološkog determinizma globalnog inforamcijskog društva 21. stoljeća.

Uz to, bit će riječi i o mogućnostima ICT industrije u razvoju Hrvatske, ulaganju u ICT industriju 21. Stoljeća te jačanju ICT-a preko reforme obrazovanje i poreznih olakšica.

Cjelokupni Forum je, prema riječima utemeljitelja Instituta za europske I globalizacijske studije Anđelka MIlardovića, organiziran kroz tri temeljna panela. Prvi panel se odnosi na Četvrtu industrijsku revoluciju, odnosno brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere, drugi govori o iskustvima hrvatskih i stranih tvrtki u niši robotike, a treći o prilagođavanju promjenama u Hrvatskoj.

Tema zadnjeg panela, ističu organizatori, možda je i najvažnija za zaključak ovog Foruma, a nudi odgovore na pitanje kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodne domaćeg zakonodavnog i policy okvira.