izmjena ustava

Australski parlament prihvatio referendum za veća prava domorodaca

19.06.2023 u 08:54

Bionic
Reading

U ponedjeljak je australski senat podupro održavanje referenduma radi izmjena ustava kojima bi se priznali njezini domorodački narodi

Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica.

Referendum će se održati prije kraja 2023. Prema lokalnim medijima, Australci će na njega vjerojatno izaći u listopadu.

Senat je u ponedjeljak izglasao odluku s 52 glasa 'za' i 19 'protiv', kojom je potvrđen tekst ustavnih promjena, koji će se naći na referendumu, nakon što je donji dom parlamenta usvojio nacrt odluke u svibnju.

Članovi senata su nakon glasanja počeli pljeskati.

"Jedan (smo) korak bliže tomu da se pruži glas potrebama i težnjama australskih domorodaca", rekla je ministrica za domorodačka pitanja Linda Burney na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Australski premijer Anthony Albanese je na društvenoj mreži Twitter napisao: "Zajedno možemo pisati povijest tako što ćemo u naš ustav staviti priznanje za Aboridžine i Otočane Torresova prolaza".

Albanese se za referendum zalaže otkako je pobijedio na izborima u svibnju 2022.

"Dvostruka većina" je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskom izbornom povjerenstvu, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova 'za', no i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Aboridžini i Otočani Torresova prolaza se smatraju dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz svibnja 1967. godine.