negdje u divljini

Iz kamiona ispala sićušna radioaktivna kapsula; australski stručnjaci je traže

31.01.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Australska agencija za nuklearnu sigurnost priopćila je u utorak da se pridružila potrazi za sićušnom radioaktivnom kapsulom nestalom negdje u divljini, poslavši tim sa specijaliziranom opremom za otkrivanje

Vlasti su već tjedan dana u potrazi za kapsulom za koju se vjeruje da je ispala iz kamiona koji je prešao oko 1400 kilometara u zapadnoj Australiji. Gubitak je pokrenuo uzbunu zbog moguće radijacije na tom području.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude. Rio Tinto je povjerio prijevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedjeljak se ispričao za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednja dva tjedna.

Australska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost rekla je da surađuje s vladom zapadne Australije na lociranju kapsule.

Dodala je da je Australska organizacija za nuklearnu znanost i tehnologiju također poslala stručnjake za zračenje, kao i opremu za detekciju i snimanje.

Kamion je putovao iz mjesta sjeverno od Newmana, gradića u udaljenoj regiji Kimberley, do skladišta u sjeveroistočnom predgrađu Pertha - što je udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Državni dužnosnici za izvanredne situacije u utorak su izdali novo upozorenje vozačima duž najdulje autoceste u Australiji da budu oprezni kada se približavaju grupama za potragu, jer vozila s detektorima radijacije putuju sporo.

"Bit će potrebno otprilike pet dana za putovanje originalnom rutom, koja je procijenjena na nekih 1400 km, s ljudima koji će ići sjeverno i južno duž Velike sjeverne autoceste", rekao je Darryl Ray iz Odjela za vatrogastvo i hitne službe, u izjavi kasno u ponedjeljak.

Mjerač je 12. siječnja preuzet iz rudnika Gudai-Darri.

Kada je 25. siječnja raspakiran za inspekciju, mjerač je pronađen razbijen. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona uzrokovale labavljenje vijaka, te da je kapsula je ispala iz paketa, a potom i iz kamiona.

Srebrna kapsula, promjera 6 milimetara i duljine 8 mm, sadrži cezij-137 koji emitira zračenje jednako 10 rengenskih zračenja na sat.

Ljudima je rečeno da se drže najmanje pet metara podalje jer bi izloženost mogla uzrokovati opekline od zračenja ili radijacijsku bolest, dok bi opasnost vožnje pored kapsule bila relativno niska, slična rendgenskoj snimci.