DOK SE MI KUHAMO

Australiju smrzla ledena oluja, u nekim dijelovima najviše snijega u zadnjih 20 godina

12.08.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Žestoko zimsko vrijeme, praćeno valom snijega i leda zahvatilo je australiju, no tamošnji meterolozi ipak tješe da bi se vremenske prilike trebale smiriti do sljedećeg tjedna

Vozači u državama Victoriji i New South Walesu dobili su upozorenje da se klone vožnje zbog ledenog vala koji prolazi jugoistočnom Australijom, piše portal weather.com.

Sve je počelo još u petak kada je počeo padati snijeg praćen vjetrovima od oko 120 kilometara na sat, a u nedjelju se ledeni val preselio u Quunsland, donijevši sa sobom nisku temperaturu, susnježicu i snijeg.

Neki dijelovi takve količine snijega nisu doživjele u zadnjih 20 godina, piše Queensland Country Life.

Teški vremenski uvjeti odnijeli su i žrtve. Jedna žena u mjestu istočno od Melbourna poginula je kada je na njen obiteljski automobil palo drvo. Četverogodišnjak koji je bio u istom automobilu završio je u bolnici s ozljedama opasnim po život, dok su petogodišnjak i jedan muškarac iz automobila također završili u bolnici ali s nešto lakšim ozljedama.

Lančana nesreća u kojoj je sudjelovalo osam automobila zatvorila je pak glavnu cestu u planinama New South Walesa, a pet automobila koji su uspjeli izbjeći sudar zapelo je u snijegu sa strane ceste.

U Newcastleu, na obali, vjetar je odnio krov staračkog doma, a 30 osoba je evakuirano.