bolest i dalje kola

Australiji prijeti novi val koronavirusa? Broj slučajeva raste, spominju i različite varijante

16.03.2023 u 10:46

Bionic
Reading

Australski Novi Južni Wales bilježi porast slučajeva covida-19, a jedan stručnjak upozorava da podaci ukazuju na rane znakove novog vala s različitim varijantama

Zavod za javno zdravstvo Novog Južnog Walesa zabilježio je 8032 slučaja covida prošli tjedan, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na prethodni tjedan, piše Guardian.

U svom posljednjem izvješću, zavod je primijetio da su slučajevi 'nastavili rasti' i da sada postoji 'vrlo mješovita skupina varijanti koja kruži'.

Prema istom izvješću, broj bolničkih prijema pao je na 110 os 130 prethodnog tjedna. Prošlog tjedna je zabilježeno 29 smrtnih slučajeva od covida, iako je zavod kaže da se oni možda nisu dogodili u tjednu kada su prijavljeni.

Profesorica Alex Martiniuk, epidemiologinja sa Sveučilišta u Sydneyu, kazala je da podaci ukazuju na rane znakove vala covida, vjerojatno s 'mrežom' varijanti koje sve spadaju u obitelj Omicron. No rekla je da je do sada primijećen samo blagi porast.

Profesor Peter Collignon, mikrobiolog s Australskog nacionalnog sveučilišta, rekao je da ako se još jedan val ipak pojavi, neće biti ni blizu toliko strašan kao valovi doživljeni u posljednje dvije godine, s obzirom da je većina Australaca cijepljena i već su bili zaraženi virusom. 'U puno smo boljoj poziciji nego prije dvije godine, ali još nismo na sigurnome', rekao je Collignon.