n/a

Artičoke s češnjakom i timijanom

17.06.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Artičoke su još u antici smatrane cijenjenom poslasticom, a naročito je bila popularna u Grčkoj gdje su joj pripisivali afrodizijačke moći. No osim što je ukusna, ova je namirnica izrazito bogata vitaminima, stoga neka bude i na vašem jelovniku

SASTOJCI:

6-8 artičoka
2 vezice svježeg peršina
60 ml maslinovog ulja
8 grančica svježeg timijana
1 glavica češnjaka, podijeljena na češnjeve i neoguljena
250 ml vode
svježe mljeveni papar
sol
1 limun

PRIPREMA:

Odrežite oko 2 cm vrha svake artičoke i malo raširite listove. Žličicom odstranite kožaste i igličaste unutarnje listove. Ostavite par centimetara peteljke ako je ima i ogulite je guljačem za krumpir. Stavite artičoke u veliku posudu s hladnom vodom i malo limunovog soka.
Izvadite artičoke iz vode i u sredinu svake gurnite tri grančice peršina. Zagrijte maslinovo ulje u širokom loncu u koji stanu artičoke u jednom sloju. Dodajte artičoke, timijan, češnjak, 60 ml vode, nekoliko kriški limuna, papar i sol. Poklopite i kuhajte, okrećući povremeno, dok artičoke ne dobiju boju i srce nije mekano kad ga probodete drvenim štapićem, oko 35 minuta.
Prebacite artičoke, timijan i češnjak na tanjur za posluživanje. Dodajte ostatak vode u lonac i pustite da se otopi sve što se primilo za dno. Dodajte još malo maslinovog ulja i začinite solju. Izvadite mekanu sredinu češnjaka iz njihovih košuljica i zgnječite te promiješajte s umakom.
Pokapajte artičoke umakom i poslužite s prepečenim kruhom.