NEUMOLJIVE BROJKE

Arogancija je Milanovića koštala popularnosti

04.04.2011 u 12:40

Bionic
Reading

'Šef oporbe bježi od toga da sebe promovira kao političkog lidera, a kao čelnik oporbe morao bi češće iznositi stavove umjesto da se pred kamerama i mikrofonima pojavljuje tek kad reagira na stavove HDZ-a', mišljenja je politički analitičar Višeslav Raos

Zoran Milanović5,3 posto, premijerka Jadranka Kosor: pet posto, Zoran Milanović: pet posto, Jadranka Kosor: 4,6 posto, rezultati su to dva posljednja istraživanja koja su napravile agencije Hendal i Promocija plus.

U prvom se građane pitalo: Tko može izvući Hrvatsku iz krize?, a u drugom se ocjenjivala popularnost političara. Iako bi se očekivalo da čelnik najveće oporbene stranke (SDP) bude taj kojeg građani vide kao nekog tko je u stanju preuzeti vođenje države, događa se posve suprotno – Milanovićeva popularnost, kao i Kosoričina, pada iz mjeseca u mjesec.

Iako se ne može govoriti o 'slobodnom padu' kakav je Kosor doživjela u posljednjih godinu dana (sa 21,5 posto na 4,5 posto), brojke govore da je Milanović prema Hendalu sa 5,8 posto u ožujku pao na pet posto u travnju, dok je prema Promociji plus u veljači imao 6,1 posto, u ožujku 5,5 posto, da bi travanj dočekao na pet posto.

'Ne mogu posve sigurno tvrditi zašto je do pada ili porasta popularnosti kod pojedinih političara došlo jer sva istraživanja ne ulaze u dubinu i nema dodatnih pitanja kod anketiranja građana koja bi dala preciznija pojašnjenja. No činjenica je da nezadovoljstvo građana raste i sasvim je očito da je dio njih detektirao da su se SDP odnosno 'kukuriku koalicija' svrstali bliže uz vlast nego uz želje prosvjednika', kazao je profesor na FPZ-u Ivan Rimac

Upitan je li moguće da je uzrok pada Milanovićeva arogancija o kojoj se naveliko piše posljednjih tjedana, Rimac ističe da ta mogućnost nije isključena.

'Mediji svojim pisanjem mogu utjecati na (ne)popularnost onih o kojima pišu. U posljednje vrijeme saznaje se cijeli niz detalja o Milanoviću koji se ne dotiču njegove kompetentnosti u slučaju da postane premijer. Nije isključeno da su tekstovi o aroganciji doprinijeli tome', mišljenja je Rimac.

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da bi, poput njegovih ekonomskih stratega, trebao češće istupati, a ne samo reagirati kada se oglasi HDZ.

'Šef oporbe bježi od toga da sebe promovira kao političkog lidera. Puno puta je znao gurati stranku i ljude iz nje u prvi plan, a ne sebe. Uz to ide činjenica da se još uvijek ne zna kad će biti izbori ni hoćemo li do lipnja završiti pregovore s EU, a to nikako ne ide na ruku oporbi jer ne mogu krenuti u kampanju i prisiljeni su čekati, držati se rezervirano, a to građani, posebno oni koji prosvjeduju, vide', ističe Raos.

Poput Rimca drži da su napisi o Milanovićevoj aroganciji uzrokovali pad, koji nije velik, ali je vidljiv.

'Kroz medije se može složiti određena slika, ali za to postoje PR stručnjaci koji tu sliku uljepšavaju. Uz to, nužno je da političar radi i na sebi jer bez obzira koliko razne agencije 'peglale' nečiji imidž, ako čovjek neke stvari ne može držati pod kontrolom, one uvijek isplivaju.

Pored toga Milanović bi kao čelnik morao češće iznositi stavove umjesto da se pred kamerama i mikrofonima pojavljuje tek kad reagira na stavove HDZ-a', zaključio je Raos