SARGSJAN U BURSI

Armenija i Turska okončale stoljeće neprijateljstva

14.10.2009 u 19:03

Bionic
Reading

Armenski predsjednik Serž Sargsjan stigao je u srijedu u turski grad Bursu u povijesni posjet Turskoj, čime otvara novu etapu pomirbe dviju zemalja, objavili su turski mediji

ISTANBUL - Sargsjan je stigao oko 15.30, a na aerodromu ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, javlja France Presse.

Predsjednici Turske i Armenije u srijedu će gledati nogometnu utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo i tako pokušati priskrbiti potporu javnosti za sporazum kojim se otvara granica između tih dviju zemalja i obnavljaju odnosi zatrovani stoljećem neprijateljstva. Prije utakmice njih će dvojica razgovarati u četiri oka.

Turski predsjednik Abdullah Gul lani je u sklopu prvoga kruga svoje tzv. 'nogometne diplomacije' posjetio Erevan.

Nijedna reprezentacija nema izgleda kvalificirati se za svjetsko prvenstvo, a sama činjenica da će dvojica predsjednika stajati zajedno na tribinama prije koju je godinu bila nezamisliva, objavio je Reuters.

Turska i Armenija godinama su neprijatelji, od Prvoga svjetskog rata kad su Turci masovno ubijali Armence. Armenija danas tvrdi da je to bio genocid, a Turska da nije.

"Danas je doista povijesni dan i doista sam htio doći ovamo", kaže u autobusu što ga vozi na nogometnu utakmicu u Bursu Sayat Tekir, student koji je rođen u Armeniji, a živi u Turskoj.

Ugovor koji su Turska i Armenija u subotu potpisale u Zuerichu mogao bi pridonijeti stabilizaciji kavkaskoga područja s ranjivim energetskim koridorom i ublažiti armensku geografsku izolaciju.

Oba parlamenta moraju još prihvatiti taj sporazum, a nacionalisti u objema zemljama protive mu se, upravo kao i Azerbajdžan koji je turski saveznik i proizvođač nafte i plina.